Košarkaši Crvene zvezde zabeležili su premijernu pobedu u Top 16 fazi Evrolige i to veoma ubedljivo protiv berlinske Albe sa 86:69 (22:12, 25:17, 17:18, 22:22) čime su zadržali teoretske šanse za prolaz među osam najboljih klubova Starog kontinenta.

Partiju domaćina u Pioniru obeležila je timska igra, uz poslovično najefikasnijeg Marjanovića (17p, 12sk), koja je bila nerešiva enigma za sastav Saše Obradovića. Zvezda je Albu napala sa svih strana, a kako je i odbrana bila na visini zadatka pobeda je bila na vidiku veći deo meča.

Izabranici Dejana Radonjića su bolje ušli u meč pa su nakon tri minuta ispitivanja snaga dodali gas, kolo je poveo Dangubić, a usledila su dobra rešenja u napadu sa svih pozicija. Za asistencije i poene sa spoljnih linija bili su zaduženi Vilijams i Dženkins, a pomagali su Mitrović i Marjanović, pa se do dvocifrene prednosti došlo već na malom odmoru (22:12). Nastavila je Zvezda i sa dobrom odbranom u drugoj deonici, dok je u napadu odgovornost preuzeo Jović sa devet brzih poena. Alba nije imala rešenja za atake domaćina sa svih strana pa kada se pridružio i Lazić na semaforu je bilo 40:20, a ubrzo je usledilo i poluvreme.

Ništa se nije menjalo ni u nastavku. Lazićeva trojka donela je u tom trenutku maksimalnih 54:33, a ubrzo nakon pogotka Kalinića izvan linije 6,75 metara bilo je i „plus 22“ (59:37). Usledio je mali pad u igri crveno-belih što je Alba iskoristila i veoma brzom serijom 8-0 smanjila zaostatak. Tajm-aut Radonjića i pogodak Dangubića uz zvuk sirene za istek napada prekinuli su nalet gostiju, a kada je Vargas dobio tehničku grešku zbog simuliranja faula u napadu Zvezda je u poslednju četvrtinu ušla skoro identičnom razlikom kao i na poluvremenu.

Nova deonica i nova maksimalna prednost domaćina, ali i nov igrač koji je preuzeo inicijativu. Kalinić je u poslednjih deset minuta bio zadužen za skokove, asistencije i krađu lopte, a kada je pogodio i trojku na semaforu je bilo definitivno maksimalnih „plus 24“ (77:53). Do kraja meča Alba je uspela samo da neznatno ublaži debakl, dok je igračima Zvezde ostalo veliko samopouzdanje sa kojim će moći u nastavak sezone na međunarodnoj i domaćoj sceni.

Saši Obradoviću dres za rođendan

Trener Albe Saša Obradović dobio je od svog nekadašnejg kluba Crvene zvezde dres sa brojem 6 koji je nosio tokom cele karijere i to na svoj 46. rođendan. Nekadašnji reprezentativac je u Pioniru dočekan skandiranjem imena, na šta Obradović nije ostao imun već se veoma emotivno uz suze zahvalio navijačima crveno-belih.

Zvezda će se opet žaliti

Nakon što je drugostepena komisija Evrolige umanjila kaznu Crvenoj zvezdi sa prvobitnih 50 na 31.000 evra, zbog okolnosti vezanih za ubistvo Marka Ivkovića u Istanbulu, crveno-beli su rešili da se ponovo žale sledećoj instanci jer odluku ne smatraju pravednom, iako je ona najmanja novčana koju propisuje Evroliga u slučaju sukoba dve protivničke navijačke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari