Najbolji srpski vaterpolisti, jedini naši preostali predstavnici u ekipnim sportovima na 30. Olimpijskim igrama, ključne bitke za medalje dočekuju upravo na način na koji su projektovali pre odlaska u London. S najviše bodova i najboljim igrama u tzv. „grupi smrti“, pa su kao prvoplasirani u toj konkurenciji za protivnika na početku nokaut faze takmičenja (sreda, 16.50) „izabrali“ najslabijeg četvrtfinalistu iz druge grupe – Australiju.

– Nismo došli ovde da igramo druge sportove, nego vaterpolo. Momci već imaju dovoljno pritiska, nije im potreban i taj. Ne opterećujemo se mnogo ni sledećim rivalom. Gledamo samo sebe, imamo naše ciljeve i dobro guramo na tom putu. Napad je u prvim mečevima bio bolji od odbrane, a protiv Amerike i Rumunije smo popravili i taj, za našu igru, vrlo važan segment. Pretpostavljam da će Australijanci ući rasterećeni u utakmicu, jer protiv favorita nemaju šta da izgube, pa je bitno da mi imamo pravilan pristup i od početka budemo „zategnuti“ – kaže selektor branioca bronze sa OI u Pekingu 2008, posle kojih je reprezentativnu karijeru završio gro osvajača svih mogućih odličja od 1998. do tog turnira u Kini, osim olimpijskog zlata, nedosanjanog sna Vujasinovića, Šapića i ostalih.

Njihovi naslednici u Veliku Britaniju su stigli kao aktuelni evropski šampioni, a da iza te titule i drugih uspeha u režiji nove generacije, vođene kapitenom Vanjom Udovičićem, stoji vrlo kvalitetan, osmišljen i kontinuiran rad potvrđuju i ubedljive pobede protiv Mađarske, SAD, Rumunije i Velike Britanije na ovim OI, na koju jedinu, uslovno rečeno, senku baca mali pad u završnici duela s Crnogorcima i komšijski remi.

– Lepo je sve to što smo do sada uradili, ali učinak u grupi imaće smisla samo ako prođemo u polufinale. A, imamo dobre šanse za to. Mi smo favoriti i nema razloga da se plašimo. Samo motiv da budemo još bolji protiv Australijanaca – smatra Filip Filipović, sjajni šuter Srbije, koja se prošle godine na prvenstvu sveta u Šangaju namučila za trijumf nad istom ekipom, a na SP u Rimu odigrala egal s „kengurima“, pre potonjeg osvajanja šampionske krune.

Ni Andrija Prlainović ne sumnja u prolaz dalje.

– Igramo sve bolje, a Australija je protivnik kojeg smo potajno priželjkivali. Sve je na nama – tvrdi vodeći strelac „delfina“ u Londonu.

Još se sastaju SAD – Hrvatska, Crna Gora – Španija i Mađarska – Italija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari