Teže nego što je bilo ko očekivao vaterpolisti Srbije uspeli su da se plasiraju u polufinale Olimpijskih igara u Londonu. Imali su izabranici Dejana Udovičića samo poslednju četvrtinu da isprave brojne, neopisive i teško shvatljive greške iz prethodne tri deonice, ali su uspeli da na perfektan način urade domaći zadatak koji su sami sebi postavili – 11:8 (2:3, 2:4, 2:1, 5:0).

Srbija – Australija 11:8 (2:3, 2:4, 2:1, 5:0)

Bazen: Vaterpolo arena. Gledalaca: 5.000. Sudije: Borel, Rotsart. Isključenja: Srbija 10 (3), Australija 3(2).

Srbija: Soro, Šaponjić, Gocić 2, Udovičić 1, Mandić, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Rađen, Filipović 3, Prlainović 2, Mitrović 1, G. Pijetlović.

Australija: Denerli, Kempbel 2, Klilend 1, Koteril, Janger, Bidsvort 2, Roač, Mekgregor, Velan 1, Vuds, Houden 1, Miler 1, Klark.

 

Posle dobrog starta i vođstva od 2:0, vaterpolisti Srbije su jednostavno stali, popustili u odbrani, dozvolivši Australijancima da konstantnim uplivavanjem u napadu dobiju prostor i šutem sa distance „razmontiraju“ Slobodana Sora. Delovalo je nestvarno, međutim Vanja Udovičić i saigrači bukvalno sedam minuta nisu postigli gol. Nažalost, i igrač više je loše funkcionisao, tako da su Australijanci od prvih sedam golova, čak pet postigli iz igre, sebično čuvajući prednost od zabrinjavajućih tri gola razlike.

Odlučio je selektor Udovičić da na startu treće deonice Sora zameni Gojkom Pijetlovićem, što je bio dobar potez. Doduše, Gojko je kiksnuo na startu, ali je kasnije bio na sasvim zadovoljavajućem nivou. Srbija je pred početak četvrtog dela smanjila na 8:6, a zatim je u poslednjoj četvrtini pokazala vrhunski kvalitet. U odbrani je presingom udaljila Australiju od svog gola, a pritom rivalski bekovi nisu pronašli način da spuste loptu ka centru. U napadu je Udovičić načeo, a zatim su Prlainović, Aleksić i Duško Pijetlović iz igre dokusurili rivala. Australija je u poslednjoj deonici ostala vezanih ruku, dok je Srbija sa šest uzastopnih golova, mahom iz igre, na volšeban način nadoknadila propušteno. „Delfinima“ je ovo poslednja i ujedno najbolja opomena uoči mečeva za medalju. Iskustvom i srećom izbegli su katastrofu, ali u duelu sa boljim selekcijama (Italijom ili Mađarskom) sigurno neće imati mogućnosti da nadoknade eventualan prazan hod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari