U srpskom fudbalu, pogotovu kada je u pitanju A reprezentacija, ništa novo – zalaganje, igra i rezultati (pogotovu) su daleko od očekivanja. Priznaju to treneri (selektor Radovan Ćurčić), rukovodstvo Saveza (Savo Milošević fudbaleri (Namanja Matić). Svi se oni slažu da „ovako dalje ne sme“. Ali, niko ne „pali svetlo“ – niko ne nudi rešenja, nude se samo ostavke (Ćurčić i Milošević) ili povlačenje iz reprezentacije (Matić).

Savo Milošević, potpredsednik Fudbalskog Saveza Srbije je istakao da više ne može da traži podršku za ekipu, te da ako je potrebno promene će krenuti od njega i selektora Radovana Ćurčića.

– Dugujem veliko izvinjenje našoj javnost i medijima. Ja prvi, jer sam bio u zabludi. Način na koji smo izgubili je užasavajući, rekao sam igračima da nije sporno da se izgubi, ali nedopustivo je na ovakav način.Moramo dobro da razmislimo šta i kako dalje. Neke stvari će morati sigurno da se promene, taman počeli od selektora i mene, jer ovako više ne ide. Očigledno je da ovaj tim nema snagu da iznese to što se traži od njih i da su korenite promene potrebne – rekao je Milošević.

On je dodao da razume Radovana Ćurčića.

– Selektor je dobar i moralan čovek, logično je što je to uradio. U narednim danima će biti reči o krivici, ali odgovornost je njegova i moja. Sve što će se dešavati njemu, dešavaće se i meni. Ako ste mogli da pročitate njegove izjave, videli ste da je to ostavka u najavi, isto važi i za mene. Poslednjih osam meseci tražio sam podršku za ovu ekipu, za sve što radimo, ali sada nemam argumente i ne mogu nikoga da uverim da je sve u redu – priznaje

Milošević.

Nekadašnji kapiten državnog tima nije želeo da govori o krivici igrača, iako smatra da i oni snose deo odgovornosti za loše rezultate.

– Nisam neko ko će da pljuje po igračima i proziva pojedinačno, jer sam taj hleb jeo i znam da je težak. Krivica igrača je, delom, nesporna. Oni su toga svesni, bar većina njih, a je sam u to verovao da su svi – zaključio je Milošević.

Kao i u prethodnim sličnim situacijama, a minulih decenija bilo ih je na pretek, javljaju se „dežurni kritičari“ i znaju da ništa ne valja i da sve treba menjati, „samo“ ne nude nikakav plan i program, šta se i kako mora uraditi (osim što „stidljivo“ preporučuju sebe). „Recept“ za ozdravljenje srpskog fudbala i nije baš tako komplikovan. Treba samo primeniti ono što su zemlje u okruženju (Hrvatska, Slovenija, BiH, Mađarska) već uradile. Ili, još, jednostavnije ono što je svojevremeno uradio Miljan Miljanić. Postavio je Ivicu Osima za selektora Mlade reprezentacija Jugoslavije i kada je on sa tom reprezentacijom osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igram u Los Anđelesu prepusti mu A selekciju. Sa njom je Osim bio peti na svetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji osvojio peto mesto, . Šta bi uradio na Evropskom prvenstvu u Švedskoj ostaće nepoznanica. Ono što se zna je da su Danci, koji su bili drugi u našoj grupi i otišli na to EP zbog (onoj) Jugoslaviji uvedene „ničim opravdane sankcije“, osvojili titula najboljeg u Evropi. Možda je to putokaz, „izgubili “ smo (vrlo verovatno) Drulovića i Paunovića, kao i mnoge igrače koje su oni selektirali, a koji su pokazali da im je itekako stalo da igraju u dresu sa nacionalnim grbom, a on je nekad bio „svetinja“. Bilo pa se pripoveda.


Matić: Ne treba da se lažemo

Nemanja Matić je posle poraza u Ostravi jedini imao „snage“ da razgovara sa Ćurčićem i Miloševićem.

– Rekao sam im da više nema smisla da igram za reprezentaciju ako se nastavi ovako. Igrači treba da se zamisle i da shvate da ovo više nije do selektora, nego do nas samih i našeg odnosa. Ne treba da se lažemo . Ako treba, neću više da dolazim. Odnos pojedinaca prema dresu reprezentacije nije adekvatan i to ne samo na utakmici već od ponedeljka kada smo se okupili. Ovako ni Mesi ne može da nam pomogne“, rekao je Matić novinarima po povratku u Beograd iz Češke, posle poraza od Češke sa 4:1.

Rezultati za zaborav i – opomenu

„Orlovi“ su porazom u Ostravi završili jedan očajni kvalifikacioni ciklus za Evropsko prvenstvo. Nažalost, malo je nade da će se bilo šta promeniti pred kvalifikacione susrete za Svetskog prvenstvo u Rusiji 2018. Izlaz iz ove situacije vidi niko, tj. niko ko se pita i odlučuje.

Srbija – Francuska 1:1

Jermenija – Srbija 1:1

Srbija – Albanija 0:3*

Srbija – Danska 1:3

Grčka – Srbija 0:2

Portugalija – Srbija 2:1

Srbija – Azerbejdžan 4:1

Danska – Srbija 2:0

Srbija – Jermenija 2:0

Francuska – Srbija 2:1

Albanija – Srbija 0:2

Srbija – Portugalija 1:2

Češka – Srbija 4:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari