Direkcija za imovinsko pravne poslove Ministarstva odbrane, na osnovu ovlašćenja Republičkog javnog pravobranioca, 20. marta 2007. godine protiv Sportskog društva „Partizan“obnovila je tužbu koja je prethodno bila podneta 19. novembra 1997., saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Povodom insinuacija da je ministar odbrane Dragan Šutanovac potpisao pomenutu tužbu, radi istinitog informisanja javnosti, podsećamo da je stupio na dužnost 15. maja 2007. godine, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju izdatom „povodom informacija koje su se pojavile u medijima o saradnji između Ministarstva odbrane i Sportskog društva „Partizan“ navodi se precizno šta se i kada dešavalo u međusobnim odnosima.

Ugovorom od 28. marta 1990., zaključenim između Države SRJ – Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i JSP '''Partizan'', preneto je pravo korišćenja, upravljanja i raspolaganja na nepokretnostima, koje su bile sredstva JNA, bez naknade.

Precizira se da je 19. novembra 1997. godine, u ime SRJ – Saveznog ministarstva za odbranu, Vojni pravobranilac Vojske Jugoslavije, podneotužbu protiv „Partizana“ radi utvrđenja ništavnosti ugovora o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima u društvenoj svojini.

Tužba je obuhavatala i predlog za određivanje privremene mere „u smislu zabrane otuđenja i opterećenja nepokretnosti“, dodaje se u saopštenju.

Kao razlog za podnošenje tužbe navodi se, da u momentu prenosa nepokretnosti iz vlasništva tužioca na tuženog i uopšte, „nije postojao pravni interes za opšte narodnu odbranu, čime je povređen čl.34. Zakona na osnovu koga je su i ustupljene nepokretnosti“.

Direkcija za imovinsko pravne poslove Ministarstva odbrane, na osnovu ovlašćenja Republičkog javnog pravobranioca, obnovila je tužbu 20. marta 2007.

Tokom postupka Drugi opštinski sud doneo je 8. jula 2009. rešenje kojim se određuje zabrana „Partizanu“ otuđenje i opterećenje nepokretnosti koje su predmet tužbenog zahteva sve do pravosnažnog okončanja ovog parničnog postupka.

Nakon toga, Okružni sud u Beogradu odbio je žalbu tuženog i potvrdio odluku Drugog opštinskog suda, dodaje se u saopštenju.

Danas je objavio da Ministarstvo odbrane vodi sudski postupak za vraćanje Partizanovog stadiona u svoj posed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari