Svu vitalnost pokazao je Novak Đoković u osmini finala Australijan opena. Meč sa Žilom Simonom zapamtiće po negativnom ličnom rekordu od 100 neiznuđenih grešaka, koje je uspeo da pretvori u pozitivan ishod u vidu današnjeg četvrtfinalnog susreta sa Keijem Nišikorijem (9.15). U pripremi duela Japanac je sigurno pogledao „skraćenu verziju“ prave drame čiji je epilog jedino znao najbolji teniser današnjice. Đokovića do odbrane titule u Melburnu dele tri izazova, a prvi je verovatno i najnezgodniji u smislu nepredvidivosti i krajnjeg igračkog dometa.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Pokazao je Nišikori u polufinalu US opena 2014. da je kadar da iznenadi Đokovića i eliminiše ga sa jednog grend slem turnira. Novaku je i dalje sigurno u sećanju pomenuti meč, koji mu je uz duel sa Simonom najbolja opomena da je na ovogodišnjem turniru u Melburnu ranjiv i da će uočene slabosti precizni Japanac pokušati da ubode što više puta.

Đoković je posle US opena 2014. u čak četiri navrata preslišao Nišikorija, u konačnom međusobnom skoru Novak vodi sa 5:2, međutim kao i pre dve godine startne pozicije su vrlo slične. Japanac je u odličnoj formi, pun samopouzdanja, fizički potpuno spreman baš kao i u NJujorku 2014. dok je Đoković malo uzdrman zbog partija protiv Simona i Sepija koje su ispod njegovog renomea.

– Igrali smo mnogo puta na velikim turnirima, a pamtim da sam izgubio od njega u polufinalu US Opena, ali sam ga kasnije dobijao. Mislim da ću smanjiti broj grešaka – samokritičan je i oprezan Đoković pred današnji susret.

Đoković i Nišikori će otvoriti večernji program na Rod Lejver areni, nakon što bude održana ceremonija prijema legendarnog bivšeg domaćeg tenisera Reksa Hartviga u australijsku Kuću slavnih. Inače, prethodno će Rodžer Federer i Tomaš Berdih odigrati prvi četvrtfinalni meč u muškoj konkurenciji, dok će dame, takođe u istoj fazi takmičenja, započeti program: na teren prvo izlaze Agnješka Radvanska i Karla Suarez Navaro, a zatim Serena Vilijams, šampionka iz prošle godine i graciozna Marija Šarapova.

Apsolutno je sigurno da Đoković neće ponoviti toliki broj neiznuđenih grešaka kao u osmini finala. Moraće da bude agresivniji i precizniji sa osnovne linije, spreman na dugu razmenu udaraca. Nišikori neguje agresivniji pristup, uz doziranu raznovrsnost sa forhend strane, što je najbolje demonstrirao u meču osmine finala sa Žo-Vilfredom Congom.

Nameštali i ove godine na Australijan openu

Uoči ovogodišnjeg Australijan opena pojavile su se priče o nameštenim mečevima u tenisu, a ta tema i dalje je aktuelna u Melburnu. Jedinica za integritet tenisa (TIU) saslušala je igrače koji su u Melburnu igrali meč u mešovitom dublu koji je privukao pažnju zbog navodnih sumnjivih uplata na jednom sajtu za klađenje. „NJujork tajms“ u izdanju za ponedeljak navodi da su primljene neočekivane uplate na pobedu Lukaša Kubota i Andree Hlavackove protiv Davida Marera i Lare Aruabarene, zbog čega su obustavljene uplate pre početka tog meča u nedelju, u prvom kolu konkurencije mešovitih dublova. List je naveo da su svi teniseri koji su igrali taj meč odbacili mogućnost o nameštanju. Kubot i Hlavackova su pobedili 6:0, 6:3. Oni su rekli da ih je Jedinica za integritet tenisa ispitala sve o tom meču. Kubot je rekao novinarima da nije primetio ništa neuobičajeno.

Telefonirao usred meča

Australijanac Nik Kirjos ne bira način da bude u centru pažnje.Posle skandala koji je izazvao na turniru u Montrealu u avgustu, kada je žestoko uvredio Stena Vavrinku zbog čega je i kažnjen, i sitnijih ispada u međuvremenu, opet je dospeo u žižu javnosti. Na duelu šesnaestine finala mešovitih parova, na kojem je nastupao sa devojkom Ajlom Tomljanović protiv Sanije Mirze i Ivana Dodiga, napravio je novi incident. On je tokom pauze između dva gema telefonirao! Kirjosu je zazvonio telefon dok je odmarao, a on se „mrtav hladan“ javio, malo popričao, prekinuo vezu i spakovao telefon kao da se ništa nije dogodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari