Što su hteli, najbolji rukometaši Srbije su i dobili. Zajednički cilj pre početka prvenstva Evrope bio im je plasman u polufinale, a kada su ga izborili ostvarila im se kolektivna želja da se u njemu sretnu baš sa Hrvatskom.

Malo zbog starog rivalstva, a mnogo više zbog sopstvene (ne)realne procene da će pre izaći na kraj s redovnim učesnikom završnica EP, dvostrukim uzastopnim viceprvakom Starog kontinenta, nekadašnjim olimpijskim i svetskim šampionom, nego s, ovde odličnom, reprezentacijom Španije.

– Ne znamo kako se igraju ovako veliki mečevi, a Hrvati ih imaju mnogo u nogama, što im automatski daje ulogu favorita u našem duelu. Iskustvo je, međutim, samo jedan od mnogo faktora uspeha. Protivnik ima sjajan tim, ali i mi generaciju koja je stasala za velika dela. Imaće i oni svoju publiku u Beogradu, ali naša podrška će biti veća. Verujem, i želja za pobedom. Moji momci, saradnici, ja, rukometni radnici u Srbiji i nacija predugo čekamo na medalju sa velikih takmičenja i više od svega bismo voleli da je osvojimo baš na našem terenu, baš u punoj Areni. Da li ćemo uspeti? Ne znam. Siguran sam samo da će svi opet leteti na terenu, ginuti za svaku loptu, ustajati kada padnu i boriti se bukvalno do poslednjeg atoma snage. Pre svega u odbrani, a onda i u napadu. Trebaće nam mnogo energije, pameti i strpljenja da bismo položili najveći ispit od kako smo na okupu u ovom sastavu – kaže selektor domaćina Veselin Vuković.

Od raspoloženja „bombardera“ Momira Ilića umnogome će zavisiti igra Srbije, a njen ratoborni kapiten uverava da jedva čeka da izađe na crtu komšijama.

– Nema veće motivacije od igranja s Hrvatima u završnici velikog takmičenja. Ne mislim, naravno, na nacionalni naboj već na jaku sportsku tenziju među nama. I baš zato je važno „namestiti glavu“ pre sudara s majstorima rukometa, s mnogo strašnih pojedinaca. Veliko i vrelo srce neće biti dovoljno ako ne ostanemo mirni i staloženi, s obe noge na zemlji. Kako god da krene utakmica, a očekujem da će biti uzbudljiva i neizvesna od prvog do poslednjeg minuta – predviđa naš bek.

I pivotmen Rastko Stojković najavljuje veliku borbu, ali se nada da će ostati u domenu fer-pleja. Kako na parketu, tako i na tribinama.

– Voleo bih da sve ružno što se dešavalo poslednjih dana s navijačima Hrvatske ostane iza nas, a meč protekne bez tog bespotrebnog nacionalnog konteksta. I mi dole moramo da stišamo strasti. Pogotovo naša selekcija, koja posle toliko lutanja konačno ima priliku da napravi istorijski vredan rezultat. Vodili ili gubili, ne smemo da srljamo, gubimo nadu ili slavimo pre kraja. Moramo ih „daviti“ sve vreme, a od publike očekujem da nam daje energiju svih 60 minuta. Ovo je velika prilika za sve nas, hajde da je zajedno iskoristimo – poručuje naš kružni napadač uoči susreta oči u oči s jednim od najboljih rukometaša današnjice Ivanom Balićem i ostalim asovima „vatrenih“.

Goluža: Srcem po trijumf

Selektor hrvatske ekipe Slavko Goluža misli da je Srbija u blagoj prednosti, ali veruje da Vori, Duvnjak i ekipa mogu do trećeg evropskog finala zaredom.

– Srbiji će biti lakše zbog hiljada i hiljada njenih bučnih navijača, ali Hrvatska se nikoga ne boji. U meč ćemo ući hrabro i pametno, a momci će se boriti kao da se radi o životu i smrti. Očekujem da presude naše veće iskustvo, znanje i srce.

Rasprodate sve karte

Ulaznice za polufinalni meč između srpske i hrvatske reprezentacije su rasprodate, saopštio je Rukometni savez Srbije. „Orlovi“ će tako imati podršku 20.000 navijača u za sada najvažnijoj utakmici u svojim karijerama. Karte za finalni meč u nedelju koštaju od 2.000 do 15.000 dinara.

Đurković: Viteški do pobede

Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković apeluje na navijače naše reprezentacije da se pokažu kao dobri domaćini.

– Navijači su bili naš „osmi igrač“ do sada. Siguran sam da će tako biti i protiv Hrvatske. Da će viteški bodriti ekipu do finala, o kojem smo svi toliko sanjali. Neka sve ostane u granicama pristojnog i dozvoljenog. I na terenu i među gledaocima. Pošaljimo lepu sliku u svet.

Francuzi dele pravdu

Francuski sudijski par Nordin Lasar i Loran Revere sudiće polufinalni meč na EP između Srbije i Hrvatske. U drugom polufinalu pravdu će deliti Slovenci Peter Ljubić i Nenad Krstić.

Bezbednost „smanjuje“ Arenu

Polufinalni meč između Srbije i Hrvatske u Beogradskoj areni moći će uživo da posmatra samo 14,800 gledalaca s obzirom da je kapacitet dvorane smanjen iz bezbedonosnih razloga. Kako je konstatovano na zajedničkom sastanku Rukometnog saveza Srbije, Hrvatskog rukometnog saveza, EHF i MUP Srbije, interesovanje je takvo da bi Arena bila puna i da prima 30.000 ljudi, ali da su se zbog bezbednosti odlučili na smanjenje, iako neće biti organizovanog dolaska navijača iz Hrvatske. Sa sastanka je apelovano na gledaoce da sportski i korektno navijaju. Tako su sve karte za ovaj meč rasprodate, dok one preostale za nedeljno finale treba platiti od 2.000 do 15.000 dinara.

Vučković menja Rnića u timu

Nenad Vučković vratiće se u odbrambenu formaciju „orlova“ za polufinalni duel sa Hrvatskom, dok će iz tima ispasti Momir Rnić koji je upravo i zamenio iskusnijeg saigrača kada se povredio u susretu sa Danskom. Hrvati su takođe iskoristili pravo zamene igrača, pa će umesto levog krila Manuela Štrleka u ekipi biti Hrvoje Batinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari