Primirje pred nove juriše 1Foto: Starsport

Nakon što je skupština Partizana na kojoj je trebalo da bude odlučeno da li će novi predsednik kluba biti Ivan Ćurković ili Nenad Bjeković, odložena zbog toga što tokom sat i po vremena članovi nisu mogli da se slože oko osnovnih pitanja, juče se u javnosti pojavila vest da je opozicija sakupila potpise za zakazivanje nove sednice za 6. jun.

                       

Prema Statutu FK Partizan, predsednik kluba mora da zakaže sednicu u roku od 30 dana ako to traži jedna trećina članova. Ako to ne učini, skupštinu mogu sazvati oni članovi koji su tražili njeno održavanje. Sada ostaje pitanje da li će struja okupljena oko trenutnog rukovodstva prisustvovati junskoj sednici, odnosno da li će na skupštini biti dovoljan broj članova da se glasa o izboru novog predsednika. Naredna dilema je da li će se strasti smiriti čak i ako bude izglasan novi predsednik ili će to biti uvertira u novu seriju sukoba i obračuna.

Prekjučerašnja skupština Partizana, koju su prethodnih meseci najavljivale skoro svakodnevne optužbe na liniji vlast – opozicija, završena je donekle očekivano. U atmosferi koju su mnogi opisali kao „sramotu“ za Partizan, pljuštale su uvrede i psovke, a sve je bilo na ivici fizičkog sukoba. Tako je moglo da se vidi kako Dragan Đurić psuje Vazuru, zatim kako Savu Miloševića Bjeković smiruje da se fizički ne obračuna sa „vlašću“, i sve to uz mnogo razmenjenih uvreda. Naizgled problem je nastao oko toga što su četvorica delegata Vlade Divac, Tomislav Karadžić, Dragan Bjelogrlić i Milutin Šoškić, dali drugima punomoćja da glasaju umesto njih.

Da će se kola slomiti na pitanju odsutnih delegata moglo se naslutiti i pre skupštine na osnovu pravnih tumačenja koja su stigla sa različitih strana. Prvo se pojavio dokument u kome Ministarstvo omladine i sporta daje mišljenje da „član Skupštine sportskog udruženja ne može dati drugom licu ovlašćenje da ga predstavlja na sednici Skupštine, odnosno da u njegovo ime učestvuje u radu i donošenju odluka Skupštine sportskog udruženja“, dakle da prisutni delegati ne mogu glasati umesto odsutnih članova. Mišljenje MOS-a izdato je četiri dana pre skupštine na zahtev Ostoje Mijailovića, koji je inače u aprilu ove godine isključen iz Partizana zato što je u Izvršni odbor Zajednice klubova Superlige ušao kao predstavnik Borca iz Čačka i kome zbog toga na prekjučerašnjoj sednici nije bilo dozvoljeno da uđe u SC „Teleoptik“. Zanimljivo je da je i pored isključenja iz kluba, Mijailović je u dokumentu MOS-a oslovljen kao „član skupštine Partizana, gospodin Ostoja Mijailović“.

Na drugoj strani, Vladimir Vuletić, predsednik Nadzornog odbora, reagujući na mišljenje MOS-a uputio je pismo u kome tvrdi da Zakon o sportu, Zakon o udruženjima i Statut FK Partizan nisu izričito zabranili mogućnost da članovi Skupštine Partizana ostvaruju svoje pravo učešća u radu Skupštine preko punomoćnika. Inače, na prethodnoj skupštini Partizana, koju su vodili ljudi iz sadašnje opozicije, punomoćja su bila prihvaćena, a kada je to pomenuto prekjuče u Teleoptiku, argument opozicije je bio da ne treba ponavljati istu grešku.

Problem oko odsutnih delegata manje je bio pravno pitanje a više izgovor da se sednica koju su svi videli kao „sramotu“ za klub, odloži uz saglasnost obe strane. Obrazlažući odluku da se skupština pomeri, Milorad Vučelić, član rukovodstva, rekao je da „stvari oko ovlašćenja moraju da se rasprave“. Kako će se tačno raspraviti, nejasno je, pošto ne deluje izgledno da će se dve strane oko bilo čega složiti.

Ko bi pobedio da je sednica održana?

Skupština Partizana ima 65 članova, od koji je 54 bilo prisutno, a četvorica su dali punomoćja. Struja oko Bjekovića tvrdila je takođe da ima još dva ovlašćenja. Ćurković je imao podršku 31 člana, zajedno sa odsutnim delegatima koji su preneli ovlašćenja, dok je Bjeković imao glas 26 članova, odnosno 28 uz dva ovlašćenja.

Terzićeva računica

Na Skupštini Crvene zvezde Zvezdan Terzić je rekao da je Zvezda dužna 35 miliona evra. Da bi potom, nabrajajući dužnike naveo da Zvezda bankama duguje 19 miliona, za pozajmice šest, menadžerima osam, državi četiri, sadašnjim i bivšim igračima dva i dobavljačima milion evra, što kada se sabere iznosi 40 miliona evra. Gde se zaturilo pet miliona, nemoguće je utvrditi pošto o javnoj dostupnosti finansijskih izveštaja klubova nema govora u Srbiji.

„Asovi za decu“ skupili 120.000 evra

Na humanitarnoj utakmici „Asovi za decu“ okupilo se preksinoć 7.000 ljubitelja fudbala, a TV auditorijum je za vreme trajanja utakmice poslao čak 94.308 SMS poruka. Zanimljivo je da je prodato više ulaznica nego što je bila posećenost utakmice, jer su mnogi hteli i na taj način da pomognu! Od prodatih ulaznica, donatora i sponzora sakupljeno je do sada 43.431, dok je ukupan prihod od SMS poruka 76,727.31 evra. Na 1150 i dalje možete da pošaljete poruku po ceni od 100 dinara čime pomažete izgradnju dečjeg hematoonkološkog odeljenja u Nišu. i da poruku po ceni od 100 dinara za sve mreže možete da pošaljete i sada na 1150!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari