Najbolji teniser sveta Novak Đoković i drugi reket planete Endi Marej sastaće se u nedeljnom (9.30) finalu Australijan opena, ali sa potpuno drugačijim pristupom borbi za pehar prvog grend slema sezone. Naime, srpski as će igrati rekordno šesto finale u Melburnu u nameri da osvoji i šestu titulu i tako se izjednači sa Rojem Emersonom, koji je bio neprikosnoven pre Open ere, dok je Britanac u petom finalu u Australiji, ali nikada nije imao snage da pobedi i podigne veliki pehar.

Biće to repriza prošlogodišnjeg finala u Melburnu u kojem je najpre viđeno puno drame u dva taj-brejka, ali je onda Novak dodao gas, poslavši Mareja kući sa “nulom” u četvrtom setu. Novak je savladao Endija u ukupno četiri finala Australijan opena (samo je 2008. igrao finale protiv Žo-Vilfreda Conge), zbog čega je kao zbog forme u kojoj se konstantno nalazi favorit. Igra koju je demonstrirao u finalu Dohe protiv Rafaela Nadala, odnosno u polufinalu Australijan opena dovoljan su argument za veru u novi trijumf. Međutim, Marej se ne sme otpisati pre odigravanja poslednjeg poena, što je na svojoj koži osetio Miloš Raonić, koji je došao na korak od iznenađenja u polufinalu, ali ne i do trijumfa, u čemu ga je omela i povreda.

Đoković i Marej sastaće se po 31. put, a naš as ima više nego ubedljiv skor 21-9. Od pomenutog finala pre tačno godinu dana susreli su se u šest navrata i Britanac je slavio samo jednom pa i to ide naruku Novaku. Međutim, veliki napredak je pokazao i Endi, pre svega na psihološkom planu, za šta u šali kaže da je “kopirao” našeg tenisera s obzirom da se i on u međuvremenu oženio i čeka dete.

Australijan open je prvi grend slem koji sam osvojio, 2008. godine. To sećanje me prati svaki put kada dođem ovde, nadam se da mogu da nastavim sa pobedama. Endi je kvalitetan teniser, koji ima veliku podršku publike ovde. Igrali smo mnogo puta u Melburnu. Imao sam dva dana pauze da se odmorim i nađem potrebnu koncentraciju za finale – istakao je Đoković, koji je sa nestrpljenjem čekao kraj drugog polufinala u petak kako bi znao sa kim će na megdan u nedelju.



Serena i Kerber za titulu

U borbi za naziv šampionke Australijan opena boriće se očekivano Serena Vilijams i sedma nositeljka Anđelik Kerber. Duel braniteljke titule iz Amerike i Nemice je na programu u subotu (9.30), a ako Serena slavi, osvojiće 22. grend slem trofej u karijeri, čime će se izjednačiti sa Štefi Graf, odnosno primaći se legendarnoj Margaret Kort (24).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari