Vaterpolo reprezentacija Srbije potvrdila je razliku u kvalitetu i bez mnogo muka savladala Grčku u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Budimpešti – 13:9 (3:2, 4:3, 4:2, 2:2). Protivnik izabranicima Dejana Savića u borbi za finale biće selekcija Crne Gore, dok će se u sutrašnjem drugom polufinalu sastati domaćin Mađarska i Italija, koja je sa 8:7 bila bolja od Hrvatske.


Srbija – GrČka 13:9 (3:2, 4:3, 4:2, 2:2)

Bazen: Alfred Hajoš. Gledalaca: 3.500. Sudije: Bender (Nemačka), Korizna (Poljska). Igrač više: Grčka 7(2), Srbija 9(6). Peterci: Grčka 1(1)

Srbija: G. Pijetlović, Mandić 2, Gocić, Ranđelović 1, Ćuk 2, D. Pijetlović, Nikić 3, Aleksić 1, Rađen, Filipović 2, Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović.

Grčka: Salkanis, Milonakis 2, Dervisis, Tikas, Funtulis 3, Pontekas, Afrudakis, Delakas, Murikis, Kolomvos, Gunas, Vlahopulos 4, Galanopulos.

 

„Orlovi“ su od početka meča imali prednost, koju su Grci uspevali da anuliraju , ali samo do sredine prve četvrtine. Na pogotke Miloša Ćuka odgovorili su četvorostruki strelac Vlahopulos i Funtulis, ali je već prelep gol šraubom Nikića najavio konačnog pobednika. Mitrović je obezbedio dva koraka prednosti na početku druge četvrtine sa pozicije drugog centra, ali je ubrzo Funtulis ponovo iskoristio čoveka više u bazenu. Nikić i Filipović su ponovo potvrdili klasu u napadu, ali su Grci ubrzo ponovo bili na samo korak zaostatka. Odbrana nije u tim trenucima bila na visini zadatka, a u napadu je bilo malo opcija zbog dobrog plivanja Grka. Međutim, Prlainović je obezbedio malo više mira tokom dužeg odmora (7:5).

Borba se tek tada rasplamsala, ali skoro tri minuta mreže su mirovale u trećoj četvrtini. Kada su Aleksić i Filipović postavili stvari na pravo mesto (9:5) bilo je jasno ko će se na kraju radovati. Istina, nisu se Grci predali bez borbe, ali su do kraja meča samo uspeli da se spase rezultatske blamaže i „skupo prodaju kožu“. Vlahopulos je i dalje bio gotovo nerešiva enigma za Pijetlovića i saigrače, a ovaj meč posebno će pamtiti Sava Ranđelović, jer je postigao svoj prvi gol na šampionatu. Grci su se poslednjim trzajem primakli na 11:9, ali ih je Mandić sa dva gola brzo vratio u realnost. A realnost je takva da će oni razigravati za peto mesto, a Srbija nastavlja svoj put ka medalji.

Filipović: Centri su bili odlični

– Bolje smo igrali u situacijama kada smo imali igrača više nego u dosadašnjem toku šampionata, što nas raduje pred meč sa Crnom Gorom. Bili smo dobri i u kontri, centri su bili na visini zadatka. Pokušaćemo još malo da sredimo igru u odbrani i popravimo napad, jer samo tako možemo u finale. Pre dve godine smo se uverili da duži odmor nije prednost, važno je da imamo dovoljno vremena da odmorimo – istakao je Filip Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari