Ritam koji nije poznat ni u NBA ligi tera košarkaše Crvene zvezde da u samo osam dana odigraju čak četiri utakmice regionalne ABA lige. Posle tri uvodne pobede crveno-beli dočekaće večeras Tajfun, aktuelnog slovenačkog šampiona (19.00) koji nema snagu tropskog ciklona, ali je kao debitant u regionalnoj ligi dovoljno motivisan da pokuša da iskoristi slabosti u igri prošlosezonskog osvajača triple krune.


Dok sprema meč sa ekipom iz Šentjura, najmanjeg grada od svega pet hiljada stanovnika u regionalnoj ligi, trener Dejan Radonjić paralelno razmišlja i na koji način i koga da dovede u redove crveno-belih, čija je spoljna linija ozbiljno desetkovana nakon povrede Nemanje Dangubića. Poslednji susret u Zadru ogolio je sve slabosti tima kada je efikasnost u pitanju, a njen epicentar upravo dolazi sa mesta beka šutera i niskog krila. U najneefikasnijem susretu prva tri kola ABA lige (svega 105 poena) Zvezda je ubacila samo 56, od kojih je spoljna linija dala mizernih 20 poena. Podatak za ne poverovati na samo sedam dana do početka Evrolige i prvog meča protiv francuskog Strazbura u Pioniru.

Brzina donošenja odluka, pod pritiskom moranja, često nije u dosluhu sa rešenjima podrobnog sadržaja, međutim kada ni mladi igrači, pre svih Rebić i Gudurić, ne donose realizatorsku produktivnost u spoljnoj liniji, potreba za novim imenima potire želju da pravo pojačanje pronikne iz kombinacije skautinga i platežne moći kluba. Trener Radonjić pritom ne spada u stručnjake koji su spremni da trenutni rezultat žrtvuju zarad afirmacije mladog igrača (čitaj Gudurića) uprkos njegovoj „tituli“ najboljeg mladog košarkaša na Starom kontinentu. Za priznati je da ni Gudurić svojim mini-epizodama nije ostavio utisak perspektivnog igrača spremnog da se ubaci u „košgetersku vatru“ ABA, a kamoli Evrolige.

Pregovori sa Kostasom Papanikolauom, slobodnim agentom nakon otpuštanja iz Denvera, dokazanim krilnim igračem solidne igre na niskom postu, najverovatnije su propali jer grčki reprezentativac nije oduševljen evroligaškom pozornicom na kojoj bi imao glavnu ulogu za 300.000 evra, već želi da nastavi sa kontinuitetom milionskih ugovora koji mu mogu garantovati Olimpijakos, sa kojim je osvojio dve titule u Evroligi i CSKA, takođe zainteresovan za njegove usluge. Uprkos tome Zvezdin pogled i dalje je uperen ka SAD, gde će za par dana NBA timovi obaviti i poslednji rez u svojim sastavima posle kojih će se tačno znati kojim igračima NBA snovi mogu postati evroligaška realnost.

Duel najvišeg i najtežeg

Tajfun je najprijatnije iznenađenje u prva tri kola; slovenački šampion ostvario je dve pobede na svom terenu (Sutjeska i Krka), uz minimalan poraz od Cibone u Zagrebu. Sandi Čebular, Aleksandar Ponjavić, Dragiša Drobnjak i Tomaž Bolčina ističu se efikasnošću, dok je Emir Zimić, uz Roberta Rikića iz Budućnosti, najviši igrač u ligi (219 cm). Zimić je protiv Krke imao dabl-dabl učinak (11p, 12sk), veoma je uticajan u skoku, važnom adutu Tajfuna. Biće to duel najvišeg i najtežeg centra lige Sofoklisa Skorcijanitisa, superteškaša od 156 kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari