Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Vimbldona pošto je ubedljivo savladao Jen Hsun Lua iz Kineskog Tajpeha sa 3:0, po setovima 6:3, 6:2 i 6:2. Meč je trajao najkraće od svih četvrtfinalnh, samo 110 minuta, tokom kojih je Novak apsolutno dominirao.

– U ovoj fazi takmičenja ništa ne može da bude lako i zbog toga sam izuzetno zadovoljan načinom na koji sam pobedio. Mislim da sam zaslužio ovaj trijumf. Stizao sam sve udarce, a posebno me raduje što sam podjednako dobro igrao na svim delovima terena. Presrećan sam svojim izdanjem – istakao je Đoković, koji je odlično servirao tokom čitavog meča tako da svom rivalu nije dozvolio nijednu priliku za brejk. Do prve osetne prednosti treći igrač na svetu stigao je u šestom gemu prvog seta kada je poveo sa 4:2, a taj brejk prednosti očuvao je do kraja tog dela igre i pošto je iskoristio prvu od tri set lopte stigao do prednosti. Lu se držao za slamku spasa do petog gema drugog seta, kada je ponovo izgubio svoj servis. Novak je nastavio sa raznovrsnom igrom i preciznim udarcima zadavao dosta problema 82. igraču na ATP listi. Odličnim riternom naš teniser se izborio za još jedan brejk, a do 2:0 u setovima stigao je posle as udarca. Treći set nije doneo ništa novo. Novak je počeo brejkom, u petom gemu je učinio isto to pa je pitanje pobednika, ako se uopšte više postavljalo, već tada bilo rešeno. Posle samo 36 minuta Đoković je rutinski priveo set kraju, time i meč, i plasirao se u svoje drugo polufinale Otvorenog prvenstva Engleske, što je korak dalje u odnosu na prošlu godinu kada je eliminisan upravo u četvrtfinalu. Naredni protivnik, iznenađujuće, biće mu Tomaš Berdih iz Češke, koji je bio bolji od Rodžera Federera.

– Naravno da je bolje igrati sa bilo kojim drugim teniserom nego sa Federerom koji je izuzetno mentalno jak i zna kako da se postavi u takvim mečevima – zaključio je Đoković.

Berdih eliminisao Federera

Berdih je i treći put u karijeri savladao Rodžera Federera, ali je ovaj poraz Švajcarcu sigurno najteže pao jer će prvi put izostati sa muškog finala u Londonu od 2002. godine kada je eliminisan u prvoj rundi. Šestostruki šampion Vimlbdona vratio se u meč posle izgubljenog prvog seta, ali nije imao snage za potpuni preokret. Čeh je trijumfovao sa 3:1 (6:4, 3:6, 6:1, 6:4) posle 155 minuta igre.

– Neverovatno je igrati na centralnom terenu, sa ovako velikim igračem kao što je Rodžer, stvarno je neverovatno. Ovo je bio najteži meč u mojoj karijeri – rekao je Berdih posle velikog trijumfa.

Osnovni razlog Berdihove pobede leži u njegovom sjajnom forhendu kojim je osvojio veliki broj direktnih poena, ali i naterao uvek smirenog Švajcarca na greške u trenucima kada se lomio meč.

Nadal preskočio Soderlinga

Prvi reket sveta Španac Rafael Nadal plasirao se u polufinale posle pobede nad Robinom Soderlingom iz Švedske sa 3:1, po setovima 3:6, 6:3, 7:6 i 6:1. Šveđanin je bolje počeo meč i poveo sa 5:0 u prvom setu. Nadal je uspeo da nadoknadi brejk zaostatka, ali ne i da se vrati u taj deo igre. U nastavku, Španac je zaigrao dosta bolje, bez većih problema dobio drugi i posebno četvrti set, a zavidnu smirenost pokazao u taj-brejku trećeg seta, koji je i odlučio konačnog pobednika. Šampion Vimbldona iz 2008. godine za plasman u finale igraće protiv najboljeg domaćeg tenisera.

Marej bolji od Conge

Britanac Endi Marej savladao je Francuza Žo-Vilfrida Congu sa 3:1 (6:7, 7:6, 6:2, 6:2), posle velike borbe, pogotovo u prva dva seta. Duel četvrtog i desetog nosioca na Vimbldonu trajao je dva sata i 49 minuta, a presudni momenat bio je taj-brejk drugog seta. Conga nije uspeo da stabilizuje igru u nastavku, tako da je Marej relativno lako priveo meč kraju. S. T.

Protiv Berdiha će odlučiti detalji

Đoković je istakao da ga očekuje težak meč u polufinalu.

– Nisam igrao sa Berdihom na gren slemovima. Sada igramo pet setova, polufinale je tako da nema favorita i predviđanja. Odlučiće detalji i ko bude psihički jači. On ima sjajan servis i snažan forhend sa kojim pravi dosta poena. Međutim, često i greši. Mislim da je ključ izbaciti ga iz te ugodne zone koju on ima na osnovnoj liniji i da što više menjam ritam kako bih stekao kontrolu – rekao je Đoković.

Rezultati četvrtfinala muškarci

N. Đoković (SRB) – J.H.Lu (TPE)        3:0 (6:3, 6:2, 6:2)

R. Federer (ŠVA) – T. Berdih (ČEŠ)    1:3 (4:6, 6:3, 1:6, 4:6)

R. Nadal (ŠPA) – R. Soderling (ŠVE)    3:1 (3:6, 6:3, 7:6, 6:1)

E. Marej (VBR) – Ž. V. Conga (FRA)    3:1 (6:7, 7:6, 6:2, 6:2)

Zimonjić ispao i u miksu

Nenad Zimonjić i Australijanka Samanta Stosur poraženi su u četvrtfinalu mešovitih dublova od Belgijanaca Ksavijera Malisa i Kim Klajsters sa 2:0 (6:4, 7:6). Malis i Klajstersova će za mesto u polufinalu igrati protiv 10. nosilaca, Marsela Mela iz Brazila i Australijanke Rene Stabs.

Raspored polufinala – žene

V. Zvonareva (RUS) – T. Pironkova (BUG) 14.00

S. Vilijams (SAD) – P. Kvitova (ČEŠ) 16.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari