Novak Đoković spasio je pet meč lopti protiv Endija Mareja u finalu Mastersa u Šangaju, odveo duel u treći set, a potom iskoristio svoju treću meč loptu i smestio još jedan od pehara u vitrine. Istovremeno, srpski as se osvetio Britancu za dva vezana poraza, u polufinalu Olimpijskih igara i finalu US opena.

 Ključni poen u pobedi najboljeg srpskog tenisera od 2:1 (5:7, 7:6, 6:3) desio se u drugom setu kada je Marej pri vođstvu od 5:3 i 30:0 bio na dva poena od titule. Novak je odigrao spektakularan udarac iza leđa kroz noge, a potom i izvanredno skratio loptu, čime je neodoljivo podsetio na potez protiv Federera u prošlogodišnjem polufinalu US opena i povratio samopouzdanje koje mu je kasnije i pomoglo u pohodu ka novom peharu.

Uz osvajanje Mastersa u Šangaju, svoje pete titule u 2012. godini, Đoković je osvojio i novih 1.000 poena čime je zaostatak za Švajcarcem i prvim mestom ATP liste sveo na samo 195 poena, pa će već na narednom turniru imati priliku da se vrati na tron.

– Hvala Endiju na čestitkama, mogao sam lako da budem u ulozi gubitnika, imao je meč lopte, ali jedan je morao da bude poražen na kraju i na sreću to nisam bio ja. Hvala svima koji su bili uz nas tokom cele nedelje, hvala odličnoj publici, hvala mom timu – rekao je Novak na engleskom, a potom se zahvalio publici i na kineskom jeziku.

Na putu do titule Đoković je bolje otvorio meč, poveo sa 2:0, što je bio samo početak serije brejkova, budući da ih je do rezultata 4:4 viđeno čak šest. Imao je Novak velikih 40:0 pri rezultatu 5:5, ali je Marej uspeo da napravi brejk i osvoji set, pa je danak „platio“ reket našeg tenisera.

U drugom setu Britanac je prvi prekinuo seriju sigurnih servisa rivala i došao do brejka (5:3), a onda je usledio pomenuti spektakularan potez, spasavanje prve meč lopte za izjednačenje na 5:5. Otišlo se u taj-brejk u kojem je viđena divovska borba, puna preokreta, ali je naš teniser na kraju slavio i naterao Mareja da igra i treći set. Ispostavilo se da Britanac za tako nešto nije imao snage. U prvom naletu spasio je brejk za 3:3, ali je već na sledeći svoj servis kapitulirao, pa je Đoković sigurnom igrom priveo meč kraju i ucrtao Šangaj na mapu turnira koje je osvajao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari