Novak Đoković uspeo je nakon puno muka da upiše prvu pobedu na završnom turniru osam najboljih u Londonu, ali već večeras (21.00) pred sobom će imati novi ispit u vidu Davida Ferera iz Španije. Biće to njihovo 11. međusobno odmeravanje snaga i prilika da srpski teniser upiše sedmu pobedu.

Međutim, očigledno je da najbolji igrač sveta još uvek ima poteškoća da se opusti nakon najteže povrede u dosadašnjoj karijeri i pauze od mesec i po dana. To se manifestuje ne tako snažnim servisima i udarcima po kojima je postao prepoznatljiv u sezoni, ali će morati da „pusti ruku“ ukoliko želi da savlada petog igrača ATP liste, a naročito eventualne rivale u polufinalu. S druge strane, Novak poseduje neverovatnu smirenost u ključnim trenucima koji su mu pomogli da savlada Tomaša Berdiha iz Češke u tajbrejku trećeg seta, što bi mogao biti glavni adut i u duelu sa Špancem.

Da Đoković neće lako doći do pobede potvrđuje činjenica da je Ferer takođe upisao trijumf u prvom kolu i to savladavši ljubimca domaće publike Endija Mareja sa 2:0. Zato će pet godina stariji igrač biti najbolji test za trenutne Novakove domete. Ono što je sigurno je da će pobednik obezbediti plasman u polufinale gde će najverovatnije igrati protiv Federera ili Nadala pa bi podizanje forme za Đokovića moralo da usledi već u večerašnjem duelu.

– Mnogo bih voleo da osvojim ovaj turnir. Bila bi to kruna svega što sam uradio, bio bi to fantastičan način da se privede kraju najbolja sezona moje karijere. Ali, morao bih da podignem nivo svoje igre kako bih uopšte imao šanse da idem do kraja – svestan je situacije u kojoj se nalazi najbolji igrač sveta.

Prva pobeda Zimonjića i Ljodre

Srpsko-francuski dubl Nenad Zimonjić i Majkl Ljodra zabeležio je prvu pobedu na završnom Mastersu sezone u konkurenciji parova savladavši indijsko-pakistansku kombinaciju koju čine Rohan Bopana i Aisam Kureši sa 2:0 (7:6, 6:3). Oni su na ovaj način zadržali šanse da se nađu u polufinalu, a o tome će odlučivati u meču poslednjeg kola grupe B protiv Zimonjićevog bivšeg saigrača Kanađanina Danijela Nestora (sa kojim je 2010. osvojio titulu) i Belorusa Maksa Mirnija.

Tipsarević umesto Mareja

Prema očekivanjima Endi Marej povukao se zbog povrede sa takmičenja na završnom Mastersu, pa je tako srpski teniser Janko Tipsarević dobio priliku da igra u Londonu. Janko prvi meč u engleskoj prestonici igra danas u 15.00 protiv Tomaša Berdiha, dok će sa Novakom Đokovićem snage odmeriti u petak.

Federer ponizio Nadala

Rodžer Federer dokazao je sinoć da je ponovo u dobroj formi. Švajcarac je sa ubedljivih 6:3, 6:0 prosto pregazio Španca Rafeala Nadala i na taj način se plasirao u polufinale Mastersa u Londonu.

Pehar za najboljeg

Najbolji teniser sveta Novak Đoković dobio je juče u Londonu pehar koji se dodeljuje najboljem igraču u protekloj sezoni. „Želim da se zahvalim čitavom ATP. Imao sam sjajnu godinu i ponosan sam na ono što sam ostvario. Velika mi je čast što sam na prvom mestu i što sam ušao u istoriju ovog sporta“ rekao je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari