Čitav teniski svet zadivljen je poslednjim rezultatima Novaka Đokovića. Njegova nepobedivost na šljaci počevši od Madrida, kao i način na koji je savladao Rafaela Nadala u prestonici Španije, a zatim i nastup u Rimu jasno pokazuju svu superiornost srpskog asa. Novak je sazreo u svakom smislu, psihički, fizički, a naročito tehničko-taktički.

Uspeo je da u bilo kojoj situaciji, razmeni udaraca sa osnovne linije, izvuče maksimum i zato je i osvojio sve iskrene ljubitelje tenisa, ali i sporta u celini – prokomentarisao je u potpunom nadahnuću Bogdan Obradović, selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, poslednje uspehe našeg genijalca na početku razgovora za Danas.

Kako biste opisali Novakov kontinuitet vrhunskih rezultata u toku ove sezone i neverovatan niz od sedam osvojenih turnira?

– Neverovatan motiv jeste zapravo osnovni pokretački elemenat kada je Đoković u pitanju. Novak želi ne samo da postane najbolji na svetu, već i da se na liderskom mestu zadrži što duže. Trenira u izuzetnom ritmu, maksimalno je posvećen tenisu, a pri tom ima i izvanrednu podršku čitavog stručnog tima, kao i porodice. Za razliku od pojedinih igrača, Novak ne raspiruje energiju na manje važne stvari. Godinama je već u stabilnoj vezi, potpuno je neposredan i prirodan što mu znatno olakšava nastupe na mečevima.

Nakon osvojenih turnira u Madridu i Rimu, čitav teniski svet biće zaokupljen Đokovićevim nastupima na Rolan Garosu. Može li Srbin u igri na tri dobijena seta da ponovi partije sa prethodna dva turnira?

– Novak poseduje neopisivu hemiju i sposobnost da se brzo oporavi nakon izuzetnih napora. Takođe, iako je maksimalno posvećen tenisu, nikada nije krio da u pojedinim trenucima oseća prezasićenje i umor. Upravo je iz tih razloga i rekao da će se posle turnira u Rimu četiri dana potpuno odmoriti. Budite uvereni da će petog dana početi frenetično da trenira, tako da će do Rolan Garosa biti spreman da odigra ako treba svaki meč u pet setova. U pitanju je jedan od najboljih tenisera svih vremena i sjajna osoba koja svet oko sebe doživljava realno, što je po mom mišljenju, njegova velika prednost u odnosu na većinu tenisera.

Šta još nedostaje srpskom asu da bismo mogli da ga okarakterišemo kao savršenog tenisera?

– Idealan spoj predstavljala bi njegova igra sa osnovne linije u kombinaciji sa pravovremenim izlascima na mrežu. To govorim pre svega iz želje da Novak u pojedinim situacijama skraćuje poene, naročito kada igra na šljaci. U poslednjim finalima protiv Nadala viđen je napredak i u njegovoj volej igri. Upravo je u finalu Rima, mislim u prvom setu, odigrao fantastičan štop volej, koji je sigurno jedan od najzahtevnijih kada govorimo o navedenom elementu. Uveren sam da prilikom izlaska na mrežu može biti još bolji i sigurniji. Pitanje je vremenskog trenutka kada će volej igru podići na željeni nivo, a samim tim će sebe promovisati u savršenog tenisera.

Za razliku od nekih ranijih sezona, Đoković je sada u stanju da u istom ritmu odigra čitav meč recimo protiv Nadala. Na svaki Rafaelov spin, Novak je imao još ubitačniju dijagonalu. Kako objasniti takav fenomen?

– Pravo pitanje. Novakova kretnja na osnovnoj liniji jednostavno je fantastična. Uvek je ispred loptice, pravovremeno postavljen. Citirao bih Rodžera Federera koji je savremeni tenis sažeo u rečenici: „ Danas je tenis sveden na igru po dijagonalama. Ugao pod kojim se loptica udara zahteva znatno više trčanja i sposobnosti da se iz defanzive pređe u ofanzivu“. Mislim da je na poslednja dva turnira Đoković upravo u tim elementima nadvisio Nadala, što je posledica neverovatnog napora na treninzima, uloženog truda, ali i znanja njegovog čitavog tima.

Mada momak sa Banjice ne govori o prvom mestu, Boris Beker je istakao da je ATP lista zapravo Sveto pismo za svakog tenisera. Sa čijim se stavovima slažete?

– Mesto broj jedan svakako imponuje svakom teniseru. Novak se ne osvrće na činjenicu da ga možda i nekoliko mečeva deli od te pozicije zato što zaista nije opterećen dolaskom na čelo ATP liste. Đoković razmišlja samo o narednom meču i sledećem rivalu. On je savršen spoj jednostavnosti i prirodnosti. U psihičkom smislu je sigurno najdominantniji igrač možda i u istoriji tenisa. Ovo ističem iz razloga što poznajem Samprasa, Agasija i vrlo dobro znam recimo kako se Pit ophodio prema ljudima iz njegovog štaba, kakav su međusoban animozitet imali on i Agasi, što se videlo i na njihovom poslednjem revijalnom susretu kada su jedan drugom dobacivali razne neprimerene rečenice. Beker je voleo da izlazi, bio je podložan medijskom eksponiranju, pravio je razne ekscese, što se svakako razlikuje od Novakovog shvatanja teniskih obaveza. Đoković je možda i previše iskren, što su drugi igrači poput Rodika koristili. Setimo se Endijevih komentara da Srbin pravi preveliku pauzu prilikom servisa, da se klati pre riterna i ostalih arogantnih reči na koje je Novak osmehom odgovorio. Nikada ništa ružno nije rekao, a mogao je. Ta činjenica govori o njegovom vaspitanju, psihičkoj superiornosti i rešenosti da u svetu tenisa ostane upamćen kao genije i neprevaziđena osoba kada je reč o harizmi i prirodnosti – zaključio je Obradović.

Nije zlopamtilo

– Mislim da Novak nije ostao ravnodušan nakon poslednjih komentara Rafaela Nadala na račun njegovog slavlja u Madridu. Ipak, siguran sam da Nole nije zlopamtilo i da će se potruditi da zaboravi i na neki način razume Španca. On gleda samo pozitivne stvari kod svakog kolege, zato i ističem da je u pitanju retko dobra i iskrena osoba – apostrofirao je Obradović.

Uvek hvali kolege

– Mislim da smo bili na US openu, gledali smo trening Tomaša Berdiha, Novak je bio oduševljen njegovim udarcima. Sačekao je da Čeh završi nastup, a zatim mu je prišao i čestitao rečima: „Čoveče pa ti imaš savršene poteze sa osnovne linije, neverovatan si“. Novak je zaista tako i mislio, pošto mi je često spominjao način na koji Berdih udara lopticu – naveo je selektor naše reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari