Vera u buđenje Cirbesa 1Foto FoNet Evroliga

Zaslužili su aplauze košarkaši Crvene zvezde za prikazano u prvom četvrtfinalnom susretu u Moskvi; maksimalno su usporili igru CSKA, poziciono uglavnom izgledali kao tim koji u napadu ima više rešenja, dok su defanzivno postali prva ekipa koja je ove sezone ostavila De Koloa na jednocifrenom učinku u Evroligi.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Uoči večerašnjeg drugog meča u prestonici Moskve (19.00) u taboru crveno-belih su svesni da „armejci“ sigurno neće imati loše šutersko veče, nalik prethodnom kada su za tri poena šutirali za njih skromnih 35 odsto (7/20) i da će spoljna linija gledati da što doslednije prelepa dodavanja Teodosića pretvara u poene.

Sudije su u prvom susretu pokazale na delu kakav tretman imaju klubovi velike tradicije i budžeta, od kojeg bi Zvezda mogla da živi najmanje pet sezona. Da bi izbegao „borbu sa vetrenjačama“ trener Dejan Radonjić u okviru analize prvog susreta, kao jednog oblika najave večerašnjeg meča, nije ni spomenuo arbitre, već se usredsredio na segmente u igri koje bi njegovi izabranici mogli da poboljšaju.

I laicima je jasno da Maik Cirbes već dva meseca ne liči na igrača koji je do februara možda bio i najbolji centar Evrolige. Bez njegovog učinka crveno-beli nemaju unutrašnju igru, a koliko je ona značajna bilo je evidentno na strani CSKA, gde je Kajl Hajns izdominirao u oba pravca. Naravno, njegov učinak usko je povezan sa maestralnim asistencijama Teodosića, koji je protiv Zvezde odigrao skoro perfektan meč. U okolnostima kada je Cirbes van forme, a Štimac pruža partije u skladu sa mogućnostima, za Zvezdu je na večerašnjem meču najvažnije da spoljna linija pruži partiju nalik onoj iz prvog susreta. Nemanja Dangubić je pogodio dve trojke, defanzivno je bio sasvim korektan, kao i većina njegovih saigrača. Nakon što su osetili snagu protivnika, crveno-beli u drugom meču moraju da povećaju agresivnost i komunikaciju kako bekovi CSKA ne bi ostajali sami na šutu; ono što su Higins, De Kolo i Voroncevič promašivali u utorak, večeras sigurno neće.

– Dobar meč za nas. CSKA je pokazao kvalitet i zasluženo pobedio na kraju. Igrali su bolje od nas. Bili smo blizu celu utakmicu i sigurno da smo zadovoljni određenim momentima meča. Okrećemo se drugoj utakmici. Imamo malo vremena da se spremimo – poručio je Dangubić.

Teodosić je baš protiv Zvezde postao treći najbolji trojkaš u istoriji Evrolige sa 384 pogotka van linije 6,75 (Navaro je ubedljivo prvi sa 570 trojki), dok je Hajns ostvario najbolji učinak u elitnom takmičenju sa 21 poenom. Upravo je američki centar, koji u košarkaškim krugovima važi za pravog dobričinu, u superlativima govorio crveno-belima.

– Posebno su talentovani i opasni u napadu. Ovo je plej-of, nijedan tim nema mnogo veće šanse za prolaz od protivnika. Visoki igrači Zvezde igraju perfektno, ulaze 'sa mesom' u svaki skok. Mi smo na startu meča igrali baš suprotno. Ipak uspeli smo u drugom poluvremenu da odgovorimo na njihove borilačke veštine i to nam je dalo rezultat. Znam da zvuči istrošeno, ali zasluge za moj rekord pripadaju ekipi. Recimo, Nando de Kolo igra kao da ima oči na temenu – zaključio je Hajns.

Manje od 80 poena za brejk

Zvezda je u prvom meču „svela“ CSKA na 84 poena, što je treći najlošiji učinak Moskovljana na domaćem terenu ove sezone u Evroligi. Jedini put kada su izgubili u prestonici Rusije i to protiv Unikahe ubacili su 78 poena; ukoliko bi crveno-beli večeras učinili nešto slično možda bi mogli da se nadaju iznenađenju.

Jović u Makabiju – daleko od istine

Inostrani mediji nakon „informacija“ da je Makabi već dogovorio saradnju sa Maikom Cirbesom i Kvinsijem Milerom, otkrili su da je klub iz Tel Aviva zainteresovan i za Stefana Jovića. U odnosu na Nemca i Amerikanca srpski plej je ugovorom vezan za Zvezdu do 2017. tako da bi Izraelci morali da na ime obeštećenja crveno-belima isplate ne manje od 600-700 hiljada evra, pod uslovom da zaista pošalju ponudu i da se igrač i klub slože da je vreme za rastanak. Zvezda nije dobila nikakvu ponudu za Jovića, niti je bilo ko kontaktirao klub u vezi sa potencijalnim transferom srpskog reprezentativca.

Raspored četvrtfinala

Prvi mečevi

CSKA – Crvena zvezda 84:74

Fenerbahče – Real 75:69

Lokomotiva – Barselona sinoć

Laboral kuća – Panatinaikos sinoć

drugi mečevi

CSKA – Crvena zvezda 19.00

Fenerbahče – Real 19.45

petak

Lokomotiva – Barselona 19.00

Laboral kuća – Panatinaikos 20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari