Renovirani tim Partizana će na svom stadionu u subotu (17.00) ugostiti najvećeg rivala Crvenu zvezdu u jubilarnom 150. “večitom derbiju”. Crno-beli će ovaj duel dočekati u prilično izmenjenom sastavu u odnosu na prethodni meč dva najveća srpska kluba, a promene u odnosu na prvi deo sezone doživela je i klupa “parnog valjka”. Debi na mestu šefa stručnog štaba ekipe iz Humske imaće nekadašnji fudbaler i sportski direktor Partizana Ivan Tomić. Novi trener crno-belih je u poslednjem igračkom derbiju u februara 2007. godine bio deo Đukićevog tima koji je slavio na “Marakani” sa 2:4, uprkos sezoni za zaborav, da bi već od jula iste godine seo u direktorsku fotelju i formirao tim koji je dugo vladao srpskim fudbalom.

Sada se krug ponovo zatvorio, a sve podseća na poslednji fudbalsku sezonu novopečenog trenera Partizana. Večiti rival ima veliku prednost na tabeli, crno-beli nemaju šta da izgube i u subotnjem okršaju imaju priliku da urade ono što su pre ravno devet godina uspeli Mihailov, Bajić, Marinković i Lazetić, da iznenade “večitog rivala”. Nošen velikim iskustvom što sa travnatog terena, što iz pozicije funkcionera, Ivan Tomić predstojeći okršaj ekipa sa Topčiderskog brda gleda kao na veliki izazov, tim pre što ekipa Miodraga Božovića ima neverovatnih 29 bodova viška u odnosu na ljutog rivala.

– Nije prijatno gledati tabelu. Zbog bodovne prednosti Crvena zvezda je veliki favorit, ali baš ta činjenica kod nas može da proizvede dodatni motiv da pokažemo kako je razlika u bodovima nastala uglavnom zbog zgusnutog rasporeda u prvom delu sezone. Sad imamo mogućnost da pred našim navijačima predstavimo mladi tim, koji valja istrpeti. Nikada nisam obećavao velike stari jer mislim da su dela presudna. I zato imam poverenje u momke koje treniram, a biću apsolutno zadovoljan ukoliko na teren prenesu samo ono što rade na treninzima – oprezan je Tomić pred jubilarni okršaj sa večitim rivalom.

Skrenuo je pažnju nekadašnji kapiten crno-belih da dobrim izdanjem na današnjem derbiju renovirani tim Partizana može da stekne poverenje pristalica crno-bele boje i iskupi se za poraz od OFK Beograda na prolećnoj premijeri.

– Moramo da budemo svesni da smo zimus napravili veliki rez i da se vreme rada na treningu ne emituje tako brzo na utakmici. Naša obaveza je da ubedimo navijače Partizana da zaslužujemo poverenje i mislim da je u subotu idealna prilika da to i pokažemo – svestan je trener crno-belih koju težinu nosi utakmica sa Crvenom zvezdom.



Tomić: Nema mesta mržnji

– Radovao sam se derbijima kao igrač i kao direktor i osećam veliki ponos i odgovornost pred ovaj koji ću doživeti kao trener. To su ogromne emocije, jer je u pitanju najveća utakmica našeg fudbala, a reč “večiti” ukazuje na nešto što će trajati i o čemu su pričali naši roditelji i roditelji naših roditelja, a o čemu će govoriti i naša deca i njihova pokolenja. Zbog toga ne želim da raspirujem mržnju pozivima na nekakve ratove i borbe, već da u duhu fer-pleja prisustvujemo utakmici sa dosta golova u kojoj će moj Partizan postići više – izneo je Ivan Tomić želje za subotnju utakmicu.


Ilić: Derbi lomi favorite

– Crvena zvezda je prva, ima ogromnu bodovnu prednost, ali znamo da u utakmicama ovakvog tipa to ne mora ništa da znači. Bar ja to znam najbolje, jer se sećam da smo svojevremeno mi imali ne baš ovoliku, ali sličnu bodovnu prednost i igrali bolje, a onda izgubili 0:3 – izjavio je kapiten Partizana i po svemu sudući novi rekorder po broju nastupa u derbiju budući da će ako u subotu istrči na teren biti po 26. put akter okršaja sa večitim rivalom i na taj način prestići Momčila Vukotića koji je bio igrač sa najviše nastupa u oba kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari