Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić čestitao je glumici Miri Banjac na dobijenoj nagradi „Aleksandar Lifka“, koja joj je dodeljena na Paliću, na ceremoniji otvaranja 21. Festivala evropskog filma.


„Generacije i generacije ne samo iz naše zemlje pamte vaše uloge, ponavljaju vaše replike, obožavaju jedinstvene i nezaboravne likove kojima ste svojim talentom i umećem udahnuli život. Čast je i ponos imati Vas u svojoj blizini“, stoji u čestitki predsednika Pajtića.

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Miri Banjac i projekcijom mađarskog filma „Beli bog“ na Paliću otvoren je u subotu svečano 21. festival evropskog filma „Palić“.

Ovogodišnja laureatkinja Lifkine nagrade, koja je i otvorila festival, dočekana je ovacijama publike na Letnjoj pozornici na Paliću.

Nagrada „Aleksandar Lifka“ nosi ime po začetniku kinematografije na prostorima bivše Jugoslavije i regiona. Aleksandar Lifka je bio jedna od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju filmske umetnosti u prvoj polovini prošlog veka.

Uručujući nagradu Miri Banjac, direktor festivala Radoslav Zelenović rekao je da je ona dodeljena glumici koja je jedno od najprepoznatljivijih lica naše kinematografije, a Mira Banjac se publici obratila rečima: „Nagrada – to ste vi!“.

– Ovu nagradu shvatam kao definitivni kraj nekih mojih velikih ambicija. Toga više nema. Sad postoje samo zadovoljstva, susreti sa vama i čuvanje dostojanstva ove nagrade, rekla je Mira Banjac i dodala da je Palićki filmski festival široko otvorio vrata u Evropu, i izrazila nadu da dolazak evropskih gostiju na Palić znači da i Evropa nas poziva da budemo njen deo.

Glumica se duboko poklonila i francuskom reditelju Klodu Lelušu, takođe ovogodišnjem dobitniku nagrade, koji nije mogao da prisustvuje ceremoniji dodele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari