Predsednici i predstavnici lokalnih samouprava u AP Vojvodini boravili su u poseti Pokrajinskoj vladi, gde je pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin sa njima potpisao ugovore za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje unapređenja saobraćajne infrastrukture.

Dvadeset pet korisnika sredstava potpisalo je ugovore u ukupnoj vrednosti od 40 miliona dinara i to za postavljanje saobraćajne signalizacije u zonama obrazovnih ustanova, izmeštanje autobuskih stajališta i izgradnju biciklističkih i pešačko-biciklističkih staza.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je izrazio zadovoljstvo zbog velikog odziva i značajnog broja kvalitetnih projekata koje su lokalne samouprave podnele na ovaj konkurs.

– Konkurs namenjen lokalnim samoupravama je od velikog značaja za unapređenje saobraćajne infrastrukture i bezbednosti u saobraćaju u Vojvodini i važno je što su lokalne samouprave prepoznale značaj ove aktivnosti. Sadržaji koje sufinansiramo su nešto što prevazilazi vrednost uloženih udruženih sredstava za jednu od ovih namena. Unapredićemo bezbednost dece u saobraćaju u zonama škola i predškolskih ustanova i oplemenićemo opštine sadržajima poput biciklističkih i pešačkih staza i autobuskih stajališta. Malim sredstvima koje smo udružili sa sredstvima opština možemo učiniti mnogo. Kroz realizaciju ovih 40 miliona dinara u zoni 23 škole biće postavljena adekvatna saobraćajna signalizacija, realizovaće se pet projekata za autobuska stajališta i devet projekata za pešačke i biciklističke staze – naveo je Vasin, konstatujući da će uložena sredstva biti racionalno utrošena, kao i da će Pokrajina imati višestruke koristi od svega što bude urađeno na polju unapređenja saobraćajne infrastrukture.

Zamenik pokrajinskog sekretara Balint Juhas je istakao da je konkurs uspešno sproveden, te da sredstva po konkursu nisu zanemariva.

– Uveli smo nove ciljeve od ove godine, u smislu izgradnje pešačkih i biciklističkih staza, uz već postojeća dva cilja iz prethodnih godina, jer je postojala potražnja za ovakvim vidom namene. Od 2007. godine Sekretarijat je putem konkursa sufinansirao projekte saobraćajne infrastrukture lokalnih samouprava AP Vojvodine u iznosu od oko 329 miliona dinara, a vrednost ukupnih investicija se procenjuje na preko pola milijarde dinara – rekao je Juhas i dodao da sve ne bi bilo izvodljivo bez efikasne saradnje sa lokalnim samoupravama u Vojvodini.

Finansijski pomognuto 25 projekata

Za konkurs za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama u Vojvodini u 2014. godini za sufinansiranje unapređenja saobraćajne infrastrukture koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova izdvojeno je 40 miliona dinara za projekte za jednu od tri pomenute namene. Pravo učešća imale su lokalne samouprave u Vojvodini, koje su mogle da konkurišu isključivo sa jednom prijavom za jednu od namena konkursa. Najveći iznos traženih sredstava bio je ograničen po prijavi na tri miliona dinara, a minimalno sopstveno učešće lokalne samouprave iznosilo je 20 odsto u odnosu na ukupnu vrednost investicije. Na osnovu odluke o dodeli sredstava koja je doneta 21. jula, sufinansirano je 25 projekata i to 11 projekata sa iznosom od 16,2 miliona dinara za saobraćajnu signalizaciju u zonama škola, potom pet projekata sa 6,7 miliona dinara za projekte izmeštanja autobuskih stajališta sa saobraćajnih traka i, naposletku, devet projekata sa ukupnim sredstvima sekretarijata od 17,1 milion dinara za izgradnju biciklističkih i pešačko-biciklističkih staza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari