Festival autorskog filma zemalja Podunavskog regiona Profest, treći po redu, održaće se od 22. do 24. juna u Panoniji, poljoprivredno-turističkom kombinatu kod Bačke Topole, saopšteno je na zajedničnom sastanku Upravnog i Organizacionog odbora ovog festivala u Skupštini Vojvodine.


Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši istakao je da je održavanje ovog festivala od veoma velikog regionalnog značaja, jer okuplja najkvalitetnije autore dunavskog regiona i promoviše zajedničke vrednosti.

– Dunav nas sve povezuje, Dunav nas spaja i Dunav je naša zajednička budućnost. Profest je festival koji kroz novinarske, dokumentarne i umetničke radove prikazuje ovu reku, ljude, običaje, način na koji živimo. Zbog toga Skupština AP Vojvodine već treću godinu za redom daje punu podršku ovom festivalu. To je i prilika da se kao dobri domaćini i organizatori predstavimo brojnim gostima iz celog regiona i Evrope – istakao je Egereši.

Rajko Vulin, predsednik Upravnog odbora Profesta, naglasio je da su do sada već stigla 152 rada iz 12 zemalja, a da je njihov kvalitet na veoma visokom profesionalnom nivou. On je istakao da pravo učešća u zvaničnoj konkurenciji imaju sve radio i televizijske stanice, nezavisne produkcije, agencije za marketing i propagandu, nevladine organizacije koje dostave takmičarske radove. Utvrđene su sledeće kategorije: kategorija – Autorska radio emisija (reportaža) na temu „Lepota različitosti“, trajanje do 15 minuta, i kategorija – autorska televizijska emisija (reportaža) na temu „Lepota različitosti“, u trajanju televizijske do 30 minuta.

Tema „Lepota različitosti“ podrazumeva slike života, običaje, kulturu, tradiciju, istoriju naroda, interkulturalnost, multikulturalnost, multietičnost, etničku, versku i rasnu toleranciju sredine na koju se autorski rad odnosi. Za bliža obaveštenja, prijavne listove za radove, prijave boravka na festivalu obratiti se organizatoru festivala, DOO „Impres“-RTV TREND, Dunavska 2, Bačka Topola, tel: +381 (0) 24 716 999, +381 (0) 60 607-19-76, www.radio-trend.net, e-mail: [email protected].

Ovaj festival održava se uz medijsku podršku Radio-televizije Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari