Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mato Groznica otvorio je jubilarni, deseti po redu, „Kup tolerancije 2014“ u Kulturnom centru u Zrenjaninu.

Prisutnima se u ime grada domaćina obratio i Ljubomir Stanisavljev, zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina.

Podsekretar Mato Groznica je istakao da se sportska takmičenja sa dodatnim kulturnim sadržajima „Kup tolerancije“ već deseti put realizuju u okviru projekta Pokrajinske vlade „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini“. Cilj akcije je približavanje, međusobno upoznavanje i druženje pripadnika različitih nacionalnih i etničkih zajednica u Vojvodini, i u tom smislu izgrađivanje i unapređenje međuetničkog poverenja i uvažavanja kod mladih u Vojvodini.

„Ideja ove i sličnih akcija koje sprovodi Sekretarijat je da stvori uslove da se mladi ljudi međusobno upoznaju, druže i na taj način prevaziđu potencijalne međusobne predrasude. Na ovim takmičenjima nema gubitnika, ovde svako ko učestvuje – pobeđuje. Zbog toga svima koji će se takmičiti želim pre svega ugodan boravak i lepo druženje, želim da budu tolerantniji nego inače, ne samo na ovim takmičenjima već gde god bili i šta god radili. Zahvaljujem svima koji su došli da pokažu koliko su spremni da se bore na sportskom polju, a gde će im u prvom planu ipak biti uvažavanje protivnika sa svim njegovim različitostima“, rekao je podsekretar Mato Groznica.

Moto ovogodišnjeg kupa je „Tolerišite različitosti“ i po rečima domaćina, u ovom slučaju reč tolerancija neće značiti trpeti nekoga, već svesrdno prihvatiti ljude u njihovoj različitosti.

Ljubomir Stanisavljev, zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina, istakao je da je ponosan što je Zrenjanin domaćin ove značajne manifestacije i izrazio zadovoljstvo što se sport i uopšte fizička kultura na pravi način neguju u Vojvodini. Datum održavanja ovih sportskih takmičenja vezuje se uz međunarodni Dan tolerancije, koji se obeležava 16. novembra.

Promoteri „Kupa tolerancije 2014“ su naši istaknuti svetski prvaci u Basketu 3 na 3 Dušan Domević, Marko Savić, Marko Ždero i Dejan Majstorović. I oni su istakli da su ponosni što će se družiti tokom vikenda sa osnovcima i srednjoškolcima iz Vojvodine na sportskim terenima, ali i van takmičenja.

U okviru „Kupa tolerancije 2014“ učestvovalo je 48 ekipa osnovnih i srednjih škola iz cele Vojvodine sa više od 400 učesnika. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kao nosilac projekta, realizuje takmičenja u saradnji sa Savezom za školski sport Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari