Site name

Sramota Beograda

Da li je u politici baš sve dozvoljeno? Postoji li granica ispod koje pojedinac, stranka, država ne smeju da pređu? Sme li jedan narod u mirnodopskim uslovima da sarađuje sa čovekom koji je osumnjičen za desetine monstruoznih zločina nad pripadnicima istog tog naroda?

9

Piše: Redakcijski komentar

11. septembar 2017. 14:00

Haradinaj je za Srbe simbol stradanja na Kosovu, a to što nije osuđen splet je više okolnosti, pre svega nespremnosti međunarodne zajednice na takav korak. Ta nespremnost iskorišćena je i za likvidaciju svedoka i uništavanje dokaza. Ali to ne znači da nema Haradinajeve krivice.

Svako razuman ko je slušao ili čitao optužbe koje su srpski zvaničnici stavili na teret Haradinaja teško će naći opravdanje za ulazak liste kosovskih Srba u Vladu na čijem je čelu upravo taj Haradinaj. Do detalja su nam ljudi iz vlasti i pravosuđa opisivali zverstva, a naslušali smo se tvrdnji i da je Haradinaj lično ubijao.

Zbog Haradinaja smo ušli u diplomatski sukob sa Francuskom. Zategli smo odnose sa Parizom zato što ga francuske pravosudne vlasti nisu početkom godine isporučile Beogradu. Tada nam je smetalo što Francuzi nisu imali isti odnos prema Haradinaju kao što su ga imale srpske vlasti.

A sada, šta je ovo sada? Imamo li mi isti odnos prema Haradinaju kao što smo imali pre šest meseci. Kako je on za Srbe u tako kratkom roku prešao put od zlikovca do koalicionog partnera. Slušajući šta nam saopštava predsednik Srbije mi smo kao država i kao narod u šizofrenoj situaciji. Vučić tvrdi: "Ostaje na snazi naša jasna, nedvosmislena i snažna optužnica i poternica. Ne odustajemo od pravde za stradale i ubijene."

Pa kako onda u koaliciju, ne može i jedno i drugo. U koaliciju može samo ako nema optužnice. I narodi i države, isto kao pojedinci imaju neku vrstu samopoštovanja, ugleda, dostojanstva. I sa tim se nije igrati zarad trenutnog političkog interesa. Da li bi bilo normalno da Jevreji naprave koalicionu vladu s nacističkom partijom, da li bi bilo normalno da Bošnjaci naprave koaliciju sa strankom Ratka Mladića. Da li je normalno da ministri Srpske liste kosovskih Srba sede u istoj vladi sa Ramušom Haradinajem? Tačno je, te stvari se ne mogu porediti jer Haradinaj zvanično nije osuđen, a na Kosovu nije počinjen genocid nad Srbima, ali kakav je osećaj porodica stradalih. Šta o svemu misle porodice žrtava iz "žute kuće"?

Tačno je i to da nas je u tu šizofrenu situaciju gurnula i pomenuta međunarodna zajednica koja nije našla načina da Haradinaja i slične odstrani iz javnog života, ali to ne može biti opravdanje. Naravno da treba graditi odnose sa Prištinom, ali koalicija sa Haradinajem je sramota za Beograd.

povezane vesti

Kursni rolerkoster

0

Piše: Redakcijski komentar

Profesori uz studente

4

Piše: Redakcijski komentar

Petsto prema četiri

0

Piše: Redakcijski komentar

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

katica

11. septembar 2017.

Au šta ni Dansovci šatro nemaju pojima da je "žuta kuća" ? Da je proizvod slobinih službi gde su onog turskog lekara koji se bavio ilegalnim transplatacijama u privatnoj klinici u Prištini "pomerili" u tu "žutu kuću" (fikcija, jer trebalo je pokazati jes da su "naši" svašta radili pa su morali da se bave asanacijama trena....ali eto i oni su imali "žutu kuću"!

Skopljak Paša

11. septembar 2017.

Vučko se ovaj put, iako to možda njemu i njegovim podguznim muvama ne izgleda tako, konačno preigrao. Pad je neminovan i istrage, koje će možda pokazati da je ovo postupanje u skladu sa pravljenjem "čistog" puta za heroin i marihuanu?

Мiloš J. Kosovac

11. septembar 2017.

Srbija je Igraonica iz koje svi koji mogu beže, ostali su predmet zabave psihopata i primitivaca koji misle da vladaju državom koje nema. Konfucije:"Kad se prostaci skupe u horde, ima razloga za zabrinutost."

Oksimoron

11. septembar 2017.

On je Srbe ubijao dok nije bio koalicioni partner sada kad jeste koalicioni partner neće više to činiti. Tako nešto proizilazi iz stava Srpske liste zvaničnog Beograda.

Milos

11. septembar 2017.

@ Milos J. Kosovac Ako mislis na opoziciju,onda je ova Konfucijeva sigurno primenljiva.

Lošmi

11. septembar 2017.

@Milos @ Milos J. Kosovac Ako mislis na opoziciju,onda je ova Konfucijeva sigurno primenljiva. Ne misli na opoziciju, misli na SNS.

Zbunjeni citalac

11. septembar 2017.

Kosovski (nov ganc) premijer Haradinaj je "ratni zlocinac" bez presude ikakvog suda. Sad je nas Gospodar i Vodja skocio sebi u usta. Pre ikakvog sudjenja je Haradinaja zvao ratnim zlocincem. Naravno da ga onda niko nece izruciti Srbiji jer kako da ocekujes da on (Haradinaj) dobije fer sudjenje u zemlji gde svemocni predsednik koji komanduje svemu, pa i sudovima, tvrdi da je on zlocinac pre nego sto je sudjenje i pocelo. Time naravno podigne popularnost Haradinaju kod Siptara (nisu ni oni nista bolji ni gori od nas) pa ovaj sad postane premijet. E sad Vodja ne samo da mora da saradjuje s njim u Kosovskoj vladi vec ce morati da pregovara, ruca, rukje se, grli i ljubi u Brisela. A sve to vreme ce ga tretirati kao "okorelog ratnog zlocinca". Pa on stvarno misli da smo svi mi budale. Mozda i jesmo.

Haradinaj & Kosovo........

12. septembar 2017.

Vucic & Srbistan - no pasaran!! Vucic, Slobo, Seselj,Dacic su vec odavno glasali za Haradinaja! Takodjer, SPC-a!

BG

12. septembar 2017.

Kako cemo se mi jednoga dana ovom svemu smejati(dok prestanemo plakati)