Profesori uz studente 1

U javnosti je pozitivno primljena vest da je Prošireni dekanski kolegijum Fakulteta političkih nauka u Beogradu stao iza svoja dva studenta i osudio podnošenje prekršajnih prijava, koji su protiv njih pokrenuti zbog navodnog organizovanja „Protesta protiv diktature“ u aprilu i maju ove godine.

U saopštenju FPN-a se navodi da Fakultet ne može i neće da okreće glavu od jednog oblika pritiska kojem su pomenuti studenti izloženi.

„Kao istinska škola demokratije na kojoj studente učimo poštovanju različitih političkih mišljenja, pluralizmu, toleranciji i vladavini prava, obaveza Fakulteta političkih nauka kao visokoobrazovne ustanove je da reaguje na pritiske na svoje studente, posebno na one koji bi mogli biti okarakterisani kao politički“, naveo je u saopštenju Prošireni dekanski kolegijum FPN-a.

Po istom scenariju, samo dva meseca ranije u Prekršajnom sudu saslušana su dva studenta Fakulteta dramskih umetnosti, koji su takođe označeni kao organizatori neprijavljenog „Protesta protiv diktature“. Reagovalo je Izborno veće FDU ocenom da je njihova moralna i profesionalna obaveza da zaštiti svoje studente od pokušaja političkih i svih drugih pritisaka i da ih podrži u slobodnom iskazivanju mišljenja.

Reakcija dva beogradska fakulteta je svojevrsno iznenađenje, ako se ima u vidu da se akademska zajednica, osim retkih pojedinaca, nije oglašavala tokom trajanja „Protesta protiv diktature“, niti je sa univerziteta stizala podrška, pa čak ni reakcija na navode vlasti koja je učesnike tog protesta, mahom studente, nazivala „plaćenicima“. Potez FPN i FDU je dobrodošao, posebno u svetlu činjenice da zvanični predstavnici studenata nisu stali iza svojih kolega. Ako su u startu bili sumnjičavi jer se nije znalo ko su organizatori okupljanja i kakvi su njihovi motivi, od studentskih zvaničnika se očekivalo da stanu u odbranu prava na slobodno izražavanje mišljenja i kritičko preispitivanje prilika u kojima građani danas žive.

Iluzorno je očekivati da će reakcija dva fakulteta napraviti zaokret u ponašanju akademske zajednice, kao i da će uticati da vlast odustane od dosadašnjih manira. Studenti su u pravu kada tvrde da su prekršajne prijave pokušaj zastrašivanja i svojevrsna opomena pred moguće spontana okupljanja uoči ili nakon beogradskih izbora. Ipak, ovo je mali, ali značajan korak koji svedoči da među srpskom intelektualnom elitom još uvek ima časnih i hrabrih pojedinaca, spremnih da se suprotstave jednoumlju i pritiscima i stanu u odbranu demokratskih vrednosti kojima uče generacije svojih studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari