Bojkot izbora na platformi SNS 1

Saša Janković i Vuk Jeremić nisu mogli da donesu lošiju odluku nego da bojkotuju izbore u četiri opštine u Srbiji, peta Preševo je specifična, i za nju važe druga politička pravila.

Janković i Jeremić brane bojkot negativnom atmosferom i nemogućnošću da, pazite sad, garantuju bezbednost svojim ljudima, ne shvatajući da takvi argumenti ne mogu da odbrane neodbranjivo. Jer, u Srbiji bojkot dosad nije uspeo nikad, odnosno mogao je samo da doprinese nekom opštem pozicioniranju pred neki veliki politički događaj.

Bojkot se u svesti srpskih birača doživljava kao slabost, a od strane protivnika kao stopostotna šansa za pobedu. Tako su Janković i Jeremić ostali potpuno izloženi naletu Demokratske stranke i Dragana Šutanovca, ali i najvećeg dela građanske javnosti, u pokazivanju da jedino DS ima infrastrukturu. Što znači da jedino DS može da parira SNS, jer ima odbore i kontrolore. To što to baš nije sasvim tako, i što je i DS namicala ljude za odborničke liste i što to pomno krije, uopšte ne olakšava Jankoviću i Jeremiću, jer to nikoga ne zanima. Naprotiv, svima se čini da vide jasno kao dan, da oni nisu u stranju da u svakoj od opština pronađu po osobu koja bi im bila poverenik, koja bi animirala ljude da se kandiduju na njihovoj listi, i koja bi prikupili potpise. I ako to ne mogu u Mionici, Negotinu, Kostolcu i Pećincima, u 21. veku, kada se mnogo toga ne odrađuje direktno na terenu, nego putem telefona i interneta, zašto očekivati da će biti uspešni u bilo kojim izborima, pa i onim u centru Beograda.

Jasno je da su izbori 24. decembra u četiri opštine, ne test rejtinga, nego platforma SNS za dizanje profila u kampanji za Beograd. Kada oni saopšte svoje rezultate tamo, to će biti u funkciji ubeđivanja biračkog tela u prestonici, ko je i dalje najjači. Čak iako su Janković i Jeremić procenili da je lošije po njihov start beogradske kampanje da se pokaže da u unutrašnjosti imaju jedva par procenata, i da je bojkot bolji, svejedno su pucali sebi u nogu. Imali su dovoljno vremena da procene situaciju, uostalom u oktobru su naprednjaci imali skup u Zemunu sa koga je procurilo u medije “počnite kampanju i pobedite”. Ispostavilo se da se to odnosi na opštine i 24. decembar, a ne kako su svi odmah pojurili da spekulišu za Beograd i parlament. Čak i od tada bilo je dovoljno vremena da probaju da podignu lokalnu organizaciju. Umesto toga, bavili su se svojim odnosima u beogradskom krugu dvojke, odnosno Janković se posvetio kadrovskim lomovima i reorganizaciji PSG. Ovim tempom, biće spremni za izbore otprilike 2020. ili možda i kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari