Site name

Agencija za osiguranje (AOFI) obilato pomagala privatnu kompaniju Željka Mitrovića

Pink dobio najmanje sedam miliona evra kredita od države

Od 2014. do juna 2016. godine Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) je dala nešto više od sedam miliona evra kredita firmi Željka Mitrovića Pink International Company, od čega samo u martu ove godine skoro 3,5 miliona evra

U pismu DŽordžu Sorosu iz avgusta ove godine vlasnik Pink International Company Željko Mitrović je naveo da je za skoro četiri miliona evra, koliko je navodno Sorosev Fond za otvoreno društvo uplatio nevladinim organizacijama u Srbiji, moglo da se izgradi 40 škola, 120 ambulanti ili 10 bolnica.

16

Piše: Vladimir Kostić (CINS)

Beograd - 29. septembar 2016. 12:00

Mitrović, međutim, nije naveo šta je država mogla da izgradi za gotovo sedam miliona evra, koliko je njegova firma dobila od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) i to samo na osnovu kredita.

Izveštaji koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobio od Uprave za trezor otkrivaju da je Pink International Company samo u martu ove godine dobio skoro 3,5 miliona evra. Uplata je knjižena pod šifrom "kratkoročni krediti", pod kojom je Pink u protekle dve godine više puta dobio novac. Tako im je u 2015. godini uplaćeno više od 3,5 miliona evra, a 2014. godine preko 120.000 evra. U februaru ove godine Pinku je uplaćeno i više od 9.300 evra, ali pod šifrom "ostali plasmani".
Navedeni iznosi bacaju novo svetlo na pomoć koju je država pružala Pinku kroz AOFI i ne znače da ona nije još i veća. Ova agencija je za Pink izdavala i garancije, što se u izveštajima trezora ne vidi. Samo jedna garancija, prema ranijim ugovorima koje je CINS objavioŠEditor1Ć, iznosi 2,5 miliona evra i data je u korist AIK banke. Ugovor je potpisan 8. avgusta 2014. godine. U praksi to znači da je država, odnosno AOFI, Pinku pomogla jer je garantovala za njegove poslove. Ukoliko Pink ne bi ispunjavao ugovorne obaveze - na primer, ne bi vraćao kredit uzet od banke - garancija bi se aktivirala i banka bi se namirila novcem AOFI-ja. Ovo se već dogodilo u slučaju smederevske Železare, koja nije ispunjavala obaveze prema bankama pa je AOFI morao da im isplati gotovo 44 miliona dolara. Iako je Železara trebalo da vrati ovaj iznos AOFi-ju, Vlada Srbije je usvojenim zaključcima tražila AOFI-ju da potraživanja otpiše.

Tokom 2014. godine Pink se pojavljuje na listama Poreske uprave kao jedan od najvećih poreskih dužnika. U trenutku kada je sklapan ugovor o garanciji u korist AIK banke, odlaganje plaćanja jednog dela duga još nije bilo odobreno pa ostaje nejasno kako je ova kompanija ispunila uslov po kojem klijenti AOFI-ja ne smeju da imaju poreska dugovanja.

Drugi ugovor o kojem je CINS već pisao sklopljen je 10. decembra 2014. godine, kada su Željko Mitrović, vlasnik Pink International Company, i Dejan Vukotić, direktor AOFI-ja, dogovorili da Pink dobije kredit od 1,4 miliona evra. Ovim ugovorom omogućeno je finansiranje ugovora Pinka sa preduzećima BH Telecom iz Sarajeva i MTEL iz Podgorice.

AOFI, iako ima zakonsku obavezu, od decembra prošle godine odbija da CINS-u dostavi dokumentaciju koja se odnosi na ugovore sa Pinkom i informacije o njihovim drugim klijentima. Od tada je prošlo skoro deset meseci ali pristup informacijama nije odobren.

Poverenik za informacije od javnog značaja je nakon žalbe doneo rešenje u korist CINS-a i u dva navrata kaznio AOFI sa ukupno 200.000 dinara. Takođe je uputio zahtev Vladi Srbije da obezbedi izvršenje njegovog rešenja, odnosno, da primora AOFI da dostavi informacije. Vlada do sada nije reagovala ni na jedan takav zahtev poverenika, a nisu odgovorili ni na CINS-ov upit o tome.

Mitrović i AOFI neće da pričaju

Proteklih meseci, novinari CINS-a su u više navrata, pa i neposredno pred objavljivanje ove priče, tražili intervju sa direktorom AOFI-ja, ali iz AOFI-ja nisu pristali na intervju niti su odgovorili na pitanja poslata mailom. Ni Željko Mitrović nije pristao na razgovor.
Ovaj tekst je proizveden u okviru granta koji finansira Evropska unija, dodeljenog u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost CINS-a i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

povezane vesti

komentari (16)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

natalija

29. septembar 2016.

Šta je u čudno! Evo da uporedimo. Na sajmu knjiga će izaći Knjiga prof Erića o "Frojdu". Dok su ljudi poput prof Erića mogli da se pojavljuju u medijima, kulturi, prosveti, nauci Srbija je koliko toliko ličila na uređeno društvo. A odkako im je taj pristup zabranjen a pristup je dat sega-mega-pink-folk stručnjacima smo postali "imitacija države". Pošto u nas 2000 g nije bilo 6 oktobra (naše štazi knjige nisu otvorene), svako možemo saznati kako to kadriranje izgleda ako pročita makar jednu knjigu i pogleda samo jedan film (izašlo više knjiga i snimljeno više dokumentarnih i igranih filmova o radu štazija DDR). Ne postoji segment društva gde oni nisu kadrirali tj. SVE ODREĐIVALI. Kod nas su oni (naše šatazi službe) sprečili da se 2000. dogodi lustracija ideja i ljudi, posledice? Oni sačuvali svoje pozicije političke, ekonomske i ostale. I najvažnije ubeđuju narod da oni nisu nigde pogrešili. A društvo propalo 100% mi smo valjda jedina zemlja na planeti gde ne postoji NIKAKAV SISTEM VREDNOSTI (a bez toga nije moguće postojanje države, osim "imitacije države"!

Filip

29. septembar 2016.

Zato Vucic ne silazi sa pinka, kad god prebaciš na pink , bilo u toku dana, bilo uveče , a ono predsednik vlade, e moja Srbijo gde sve ide novac.

loki

29. septembar 2016.

Žekice, Žekice, pa napojnice koje tebi daje Vučić, sve uzimajući naše a ne Soroševe novce, nisu ponižavajuće. Čak naprotiv, ti si izgleda mnogo skup konobar. Zbog tvog skupog konobarisanja, ostadoše srpska deca bez lekova i hrane. Može pametan čovek jednom da pogreši, ali dva puta da pogreši, to malo teže. Smeši ti se 6.oktobar.

dejan

29. septembar 2016.

Klasican spin tekst koga boli za Pink,skrece se tema sa Soroseve ergele Kandic,Biserko,Milic,LDP i razne "neprofitabilne" NVO.Rade za toliko velike pare da bi svaki gladni Srbin i majku pljuno a ne zemlju!!!!

Ziki

29. septembar 2016.

Dejan@.Klasicna glupost iliti dupeuvlacenje."koga boli za pink".Boli normalnog gradjenina kuda idu njegove pare, ali ti ocito ne spadas u takve.Tebe bole Sorosove pare, dakle tudje.Treba biti toliko glup pa brinuti za tudjim parama, a ne o svojim.Nego, sendvic, ukasan li je?

Živko Petković

29. septembar 2016.

Tako nam je kako nam je,kada smo prepustili Mitroviću da nam edukuje decu! Jer,možeš da završiš bilo koji fakultet,ako nisi u stranci,koja je još na vlasti,ne vredi, ili moraš bežati vani,ili gledati rijaliti,bilo u skupštini,bilo na pink-u! Što para ima na ovome prostoru,tamo su!

Danko B. Marin

29. septembar 2016.

Rozeljko Kreveljko i seljobersko reketiranje, sluga JULskih vatri MM, DS kleptokrata i SNSmrdara... Komika ali uz mnogo tragike koju ..... - za neki drugi sud i sudove!

nikolaz

29. septembar 2016.

Ni sve bolnice, zabavista,...., nisu nista u poredjenju sta nam je Mitrovic dao. Hleba i igara za narod ubijen u glavu. A svakog dana neko monstruozno ubistvo, samoubistvo, ubistvo pa samoubistvo,... I tako, sede i hipnotisano bleje u zvezde, zvezdice, Dorindu, Esmeraldu,..., i onda im nesto kvrcne u glavi i eto masakra.

ružičasta špilja

29. septembar 2016.

Pa naravno da je dobio kad danonoćno, mukotrpno prosvećuje narod. A ni vođa nije imun na ružičastu patku. Zna Željko šta treba da šora pa da vođa apanažu đora. Kakav Soroš kakvi bakrači, naša voljena Država, bre, daje više od svakog Soroša kad hoće i kome hoće!!!

Siniša Živković

29. septembar 2016.

Jedno od najvećih zala Srbije upravo je Željko Mitrović. I to ne samo zbog novca koji se otima građanima Srbije i preliva njemu, neuporedivo više zbog primitivnog programa i sadržaja svih njegovih televizijskih kanala, zbog zaglupljivanja građana i naročito dece, zbog laganja u informativnim emisijama i oboženja Vučića, zbog primitivnih pisama kojima se obračunava sa svojim protivnicima, zbog propagiranja vrednosti koje to nisu, zbog bacanja u blato svega što je vredno...

Petar Popovic

29. septembar 2016.

Pink je poslusnik svake vlasti. Mitrovic je jedan od najpredanijih u prezentiranju ideja Naprednjaka a u CG je poslusnik rezima Mila Djukanovica koji radi sve protiv srpskig interesa. Strasno!

Momir

29. septembar 2016.

Zato predsednik Vlade u svakom nastupu "pljuje " po sopstvenom narodu, optužujući ga da je lenj i da su neradnici, zato sirotinji uzima od plata i penzija. Zna naš predsednik Vlade kome treba pomoći i sa kim treba podeliti ono što je opljačko od SIROTINJE. Bravo za predsednika Vlade. On je taj kome NAROD VERUJE. I tamo neki Poverenik se meša. Šta on ima da se meša i traži neke Ugovore. Nije njega birao narod. Bravo za NAROD samo tako nastavi, gleda Pink,čita Informer i eto ti našeg predsednika Vlade na 97,7% ko Nursultan Nazarbajev -iz Kazahstana.

Kalča

29. septembar 2016.

Šta bi sa krivičnim delom zbog gaženja nevine devojćice na pešačkom prelazu? Kupuje se ćutnja širokim zevom pinkoidnog biltena političkim gazdama.

Misa pop

29. septembar 2016.

Mene je samo cudo kako je pink opstao 2000-te godine, kada je DOS izricito naglasio da Zeljko Mitrovic mora da vrati svu studijsku opremu, koju mu je Mira Markovic navodno dala iz RTS-a, i da mora ukloniti nepravilno podignuti studio u Beogradu. Niti je Mitrovicu rusen nelegalizovani objekat, niti je vratio opremu, doduse ruseno je ali u silerovoj. Od cega je dosad ziveo Miitrovic? Do 2014. je imao duga desetak miliona i to zaduzenih u vreme vladavine samoproklamovanih socijaldemoktata, a da nepricamo kolko je poreza imao duzan. Danas kako sam tvrdi neduguje porez, a njegova je stvar kolko ce i gde da se zaduzuje, a dobro je poznato da je pink veci izvoznik od BIRN-a i da Soroseva fondacija nije isto sto i drzavni kredit za podsticaj izvoza.

predragm

29. septembar 2016.

Citam ovde komentare nepismenih ljudi a mozda i stranih placenika. Pink je uzeo KREDIT. I u textu clanka pise da je kredit. Sto ne objave kolika je kamata? Znaci moraju da vrate pare sa kamatom. U cemu je problemm, jel treba da crtam ?

baka

29. septembar 2016.

Znaci, kada neko za mene kaze da sam KONJ to je u redu! A kada ja odgovorim da je konj plemenita zivotinja, a pisac nije, onda TO ne objavite?