Site name

Prve kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu, a prema podacima Prekršajnog suda u protekla tri meseca izrečene su tri novčane kazne, kao i 10 opomena, piše današnji Blic.

1

Piše: Fonet

Beograd 09. avgust 2017. 10:12

Foto: FI/ Brian Hoskins

Od marta prošle godine, kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, uz kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji ne odluče da zaštite dete od bolesti, podneta je 241 prijava. Donete su 32 odluke, od kojih 21 osuđujuća presuda.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović izjavio je da je broj prijava u ovoj godini četiri puta veći nego lane. Sudije izriču opomene, a ne novčanu kaznu, u situacijama kada postoji olakšavajuća okolnost, a pogotovo je takva odluka moguća kada roditelji vakcinišu dete u toku trajanja postupka, rekao je Marinović.

 

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Svetlana NS

18. avgust 2017.

Ne preti se samo roditeljima već i lekarima. Svi moraju da ćute i rade po diktatu. Ne znam kako su u zapadnoevropskim zemljama tako uspešni u vakcinisanju iako je to stvar slobodnog izbora. Što ne primenjuju njihove metode? Ovo sad kod nas ispade hajka i lov na decu i roditelje. Na TV i pisanim medijima ne može se čuti glas druge strane. Uvedena je stopostotna medijska blokada. Kad je nametnuta odgovornost za posledice nevakcinisanja za roditelje i druga strana bi trebalo da ima istu odgovornost za posledice vakcinisanja. Sad je sve na plećima roditelja. Ako ne vakcinišu dete, plaćaju kaznu, ako vakcinišu dete, a ne daj Bože bude neželjenih posledica, opet ispaštaju roditelji jer država okreće glavu. Dokle ovo ludilo? (namojte samo reći da nema posledica, onda ste ovo džaba čitali).