Site name

NUNS se obratio Evropskoj federaciji novinara sa sedištem u Briselu

NUNS pisao EFJ: Pošaljite delegaciju u Beograd (VIDEO)

*U razgovorima sa svim nadležnim državnim organima, novinarskim i medijskim i drugim nevladinim organizacijama ustanovila kako se u Srbiji poštuju medijske slobode

Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo je večeras pismo Evropskoj federaciji novinara sa sedištem u Briselu izveštavajući ovu organizaciju o dešavanjima u vezi sa gašenjem novina Vranjskih.

12

Piše: P. D.

Beograd 21. septembar 2017. 23:37

NUNS traži da EFJ pošalje delegaciju koja bi u razgovorima sa svim nadležnim državnim organima, novinarskim i medijskim i drugim nevladinim organizacijama ustanovila kako se u Srbiji poštuju medijske slobode.

U pismu se opisuju razlozi zbog kojih je osnivač, direktor i glavni urednik nedeljnika Vranjske, Vukašin Obradović bio u štrajku glađu i navode politički i finansijski pritisci koji su doveli do gašenja ovih novina, kao i aktivnosti članova NUNS u nastojanju da iskažu solidarnost i pruže pomoć.

"Prema saznanjima NUNS-a, Vranjske su bile meta političkih i ekonomskih pritisaka od svog početka 1994. godine. Vranjske su, to je poznato i široj javnosti, smetale svim vlastima u Srbiji od režima Slobodana Miloševića do današnjih dana, upravo zato što su izveštavale o zloupotrebama – najčešće o korupciji i organizovanom kriminalu. Metode pritisaka su bile raznovrsne – od direktnih pretnji njemu i njegovoj porodici i njegovim kolegama u Vranjskim, preko uništavanja imovine (pljačka redakcije, razbijanje automobila), do finansijskih pritisaka (posebno ove godine - otkazivanje ugovora o oglašavanju, odbacivanje projekta na konkursu grada Vranja za finansiranje medija po prvi put).

Veoma je važno naglasiti da je poslednjih godina uobičajena forma pritisaka (pretnje i napadi) zamenjena perfidnijim i indirektnim pritiscima, uključujući i selektivne detaljne inspekcije pojedinih, često kritički nastrojenih medija, koje se – iako u skladu sa zakonom – koriste za iscrpljivanje medija i zaposlenih. S druge strane, novinari Vranjskih su za svoj rad dobijali brojna profesionalna priznanja (5 godišnjih nagrada za istraživačko novinarstvo koje dodeljuje NUNS u saradnji sa Ambasadom SAD). Glavni urednik Vukašin Obradović je jedini novinar u Srbiji koji je dobio tri najznačajnija priznanja za novinarstvo – nagradu “Stanislav Marinković” za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, nagradu “Jug Grizelj” za dostignuća u istraživačkom novinarstvu u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima i nagradu “Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost. U 2009. godini Misija OEBS-a u Srbiji dodelila je Vukašinu Obradoviću nagradu "Ličnost godine" za podršku demokratskih principa nezavisnog izveštavanja i objektivnosti, i za promovisanje međuetničkog dijaloga i saradnje između Srba i manjinskih zajednica u južnoj Srbiji. Vukašin Obradović je bio i predsednik NUNS-a u dva mandata (2010-2014; 2014-2017.)", navodi se, između ostalog, u pismu NUNS.

povezane vesti

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

AB

22. septembar 2017.

Kasno Marko na Kosovo stize....

"Analitičar"

22. septembar 2017.

Problem na našem medijskom prostoru je, po mnogim pitanjima, poodavna poznat, ali mislim da, pored mnogobrojnih faktora velika krivica za loše stanje leži i u samim novinarima, novinarskim udruženjima i institucijama. Reakcije na mnoge anomalije su od strane pomenutih, (kao što je u poslednje vreme aktuelan selektivni pristup od strane države i istaknutih političara na napade na novinare), je ruku na srce, takođe u prošlosti bio selektivan. Nešto se ne sećam da su novinarska udruženja, istaknute kolege i mediji uopšte digli glas, bili solidarni kada je početkom godine na sličan način kao, recimo sada i "Vranjske" ugašen portal "E-novine". Mesecima pre toga glavni i odgovorni urednik Petar Luković je preko tog portala upozoravao i prozivao odgovorne među kojima i predsednika NUNS-a V. Obradovića da stanu u zaštitu, ali niko nije konkretno reagovao. Takođe, gotovo sva novinarska udruženja su mlako ili nikako reagovala na diskutabilna smenivanja nekih glavnih i odgovornih urednika, urednika, direktora,.........pojedinih medija. Da skratim. Mislim da je neophodno, pre nego što se ozbiljno krene u ofanzivu za zaštitu ove veoma bitne profesije u društvu, da oni sami pročešljaju svoje redove, posebno po udruženjima i drugim njihovim institucijama, samokritički sagledaju ukupnu problematiku, otklone propuste, zauzmu stavove i potom odgovorno pristupe sveobuhvatnom poslu. Najbolja zaštita novinarske profesije biće onda kada se oni izbore i uspeju da sami sebe štite. A za to imaju i uslova i moć. Od kukanja slaba vajda, kaže naš narod.

99%

22. septembar 2017.

Uzaludno. Njih to ne zanima. Vučić im je "faktor mira i stabilnosti" kao nekada Slobodan, pa će posle opet da bude kuku lele, otkud ovaj agresivni diktator! Sve je već viđeno.

Nikola Radonja

22. septembar 2017.

Nažalost,ovaj usamljeni komentar sve govori.Po raspadu uređene zemlje Jugoslavije,svi pašaluci su doneli uredbe-zakone da se ne može biti kriv za Državnu i Društvenu svojinu i lešinari u svim novonastalim vladama to obilato koriste,a kao dokaz ovoj tvrdnji stoji činjenica da su najveći monopolisti i dokazani kriminalci dana na vlasti u svim krajevima od Zidanog Mosta do Đevđelije Sve su pokrali,a pare iz Narodne Banke danas vraćaju u zemlju i prikazuju ih kao investicije.Naravno da u svetu ne postoji vlasnik zdravog kapitala koji će ulagati u državice koje ne poštuju čak ni sopstveni ustav. Glupim narodnim masama se zamutio mozak od patrijalističkih opsesija kojima ih bombarduje oligarhija ,koja se smeje i uživa u otetim blagodetima stvorenim u Titovoj državi. Sad će partiski BOTOVI /PATRIO-PROFESIONALCI da stanu u odbranu lika i dela svojih mentora.

Veki

22. septembar 2017.

Dzaba vajda od toga.

Valerija

22. septembar 2017.

Danas se svako bavi novinarstvom, istrazivacko novinarstvo gotovo ne postoji ljudi prvo procitaju zute strane, a desavanja u politici i ekonomiji zanemaruju, sami novinari se moraju izboriti sa ovim problemom a drzava je tu da pomogne medijsku strategiju za koju se odluce.

Perica

22. septembar 2017.

Kako NUNS nije posla pismo kada je novinarka Pinka fizicki napadnuta, zasto nisu odmah reagovali, ipak je to njihov kolega, isti hleb jedu..

Redovan Čitalac

22. septembar 2017.

Vi ste primer samocenzure i tendencioznog izveštavanja. Zašto javnost niste obavestili o učešću novinara lista ''''''''INFORMER'''''''' u postupku izbora direktora Agencije za borbu protiv korupcije? Imali ste blagovremenu informaciju da zapitate nadležne državne organe što Vas nisu pozvali kao i ostale kolege novinare na razgovor članova Odbora sa kandidatima. Nema tu ni trunke objektivnog informisanja osim senzacionalističkih tekstova sa ciljem povećanja prodaje i rasta tiraža. SRAMOTA!

pavle

22. septembar 2017.

I ako dodju,bice to "tresla se gora...".

Stevica

22. septembar 2017.

Gde nema slobode, nema ni istine!

Анастасија Марковић

22. septembar 2017.

Неизоставно питање за ЏЕУ би требало бити: "да ли медији у Европи морају да уредно плаћају порез", па ако је негативан одговор може и код нас.

Marijan

22. septembar 2017.

Ispasce na kraju velika frka.