Site name

Potpisan proglas za slobodu medija (VIDEO)

Više stotina novinara, predstavnika  medijskih i nevladinih organizacija, ali i građana potpisalo je večeras Proglas za slobodu medija koji predstavlja početak zajedničke borbe protiv medijskog mraka u Srbiji.

12

Piše: B.C.

Beograd 05. oktobar 2017. 22:26

Foto: Miroslav Dragojević

Na okupljanju, organizovanom u Dorćol Placu u Beogradu, čiji su domaćini bili Novi optimizam i izdavačka kuća Klio, pojavio se i lider PSG Saša Janković, predstavnik DS Zoran Lutovac, predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković, poslanik Đorđe Vukadinović …. Veče je počelo gašenjem svetla, a u mrklom mraku sa ozvučenja začule su se izjave novinara koji su objašnjavali medijsku situaciju u Srbiji. Usledio je zvuk pištaljki prisutnih, a veče je otvorila dugogodišnja novinarka RTV Marina Fraucan koja je istakla da više ne možemo da ćutimo.

„Ne možemo da im prepustimo javne servise koji su naši, javni servisi koji pripadaju građanima, a ne političarima. Dosta mi je da trpim, da nas urušavaju… Današnji dan, ovaj 5. oktobar ne treba da bude još jedan dan na koji ćemo da kukamo. Ovo je prvi 5. oktobar kada pokrećemo neku akciju“, rekla je Fratucan.

Vlasnik i urednik Kikindskih Željko Bodrožić naveo je da je prisutne okupila solidarnost i da pokazujemo da imamo snage i volje. Činili smo, kako je istakao, mnogo grešaka, ali ovoga puta ne možemo da se povučemo. 

„Došlo je teško vreme, došlo je krajnje vreme“, poručio je Bodrožić.

Usledio je dokumentarni film o lokalnom nedeljniku Vranjske, koji je pre dve nedelje prestao da izlazi zbog ekonomskih pritisaka vlasti, a koji su snimili novinarka Danica Vučenić sa ekipom nedeljnika Vreme. Vlasnik Vranjskih Vukašin Obradović je nakon toga istakao da je večeras ovde bio zbog okupljenih, zbog onih koji su bili ispred Vlade Srbije na dan kada je objavio da njegov list prestaje da izlazi.

„Ovde sam zato što ste tog dana razbili moj očaj i ulili mi jednu novu nadu, nadu koju sam izgbio za ove 23 godine. Ne obraćamo se večeras vlastima niti opoziciji, već samo građanima, onima koji ne trena da žive u medijskom mraku, jer nema slobodnih gražana bez slobodnih medija“, napomenuo je Obradović. 

Ispred Grupe za slobodu medija, koju je dosad podržalo više od 200 medija i organizacija, obratila se maja Stojanović iz Građanskih inicijativa koja je rekla da su slobodni novinari srž slobodnih medija.

„Civilno društvo i građani moraju biti deo ove priče, moraju da imaju informacije o onome što ih se tiče. Bez informacija nema ni stavova“, ocenila je Stojanović.

Na kraju je Proglas za slobodu medija pročitala novinarka Vremena Tamara Skrozza, koji su potom potpisali svi prisutni, a koji prenosimo u celosti.

PROGLAS

IZBOR VIŠE NE POSTOJI

Mi – građani i građanke, novinari i novinarke, mediji, organizacije civilnog društva

ŽELIMO da prestane političko, fizičko i finansijsko ugnjetavanje medija; da se zaustave napadi na sve one koji se usude da slobodno govore i misle; da se novinarima omogući da se svojim poslom bave profesionalno, odgovorno i pošteno, bez urušavanja njihove slobode i egzistencije.

HOĆEMO medijsku i javnu scenu na kojoj se poštuju Ustav, zakoni i ljudska prava – na kojoj nema s jedne strane podobnih i privilegovanih, a s druge nepodobnih, nepoželjnih i progonjenih; na kojoj su ljudi ravnopravni, bez obzira na političko i bilo koje drugo opredeljenje.

TRAŽIMO da nam se omogući pravo da radimo, govorimo i mislimo; da nam se ne ugrožava bezbednost, pa i opstanak; da ne strepimo šta ćemo o sebi pročitati na naslovnim stranama režimskih medija, a kojim će nam se uvredama obratiti ovaj ili onaj državni funkcioner ili stranka.

U interesu je javnosti, svakog građanina i građanke ove države da budu pravovremeno, tačno i nepristrasno informisani; da u medijima pronađu informacije koje ih se lično tiču, koje utiču na njihov život, a ne samo i isključivo poluistine, laži i politički dirigovane kampanje.

U interesu je Srbije da opstanu mediji koji se – uprkos svim pritiscima – i dalje trude da postavljaju pitanja, da istinito obaveštavaju, da istražuju, da se bave sudbinski važnim temama, da sagledavaju našu realnost bez ulepšavanja i propagande.

Sve to dovedeno je pod znak pitanja slobodnim tumačenjem i nepoštovanjem medijskih i drugih zakona, primenom selektivne pravde koja pogađa samo one koji se ogreše o vlast, sve različitijim formama političkog i državnog nasilja nad medijima.

Srbija u kojoj vlada medijski mrak nije slobodna i demokratska država, nije država koja poštuje evropske i međunarodne konvencije, nije država po meri čoveka.

Izbor više ne postoji.

Danas je sramota zaćutati, pognuti glavu i čekati da sve ovo nekako prođe.

I zato danas govorimo.

Za slobodu medija!

povezane vesti

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

crvenkapa

05. oktobar 2017.

Ajmo opet sve iznova!

Jakov

05. oktobar 2017.

Mi ne idemo nikud, mi ne radimo nista, mi smo jedna hipnotisana gomila ...

kanački djiljana

05. oktobar 2017.

kakva nesloboda medija pa vi ste kao oni pušteni sa lanca nemate mere ni pameti

Hedona

05. oktobar 2017.

Mediji su u Srbiji slobodni.

Milica

06. oktobar 2017.

Hvala vam na ovom videu, i nadam se da ćemo zajedno uspeti da vratimo slobodno i profesionalno novinarstvo u Srbiju

Пера Детлић

06. oktobar 2017.

Не сећам се да се иста дружина бунила када је Ђилас преко манипулисања огласним простором радио ово исто. Исти ти који се сада буне радили су баш исто што раде ови на власти данас. И користили простаклук и певаљке и гранд продукцију и све полуге аналне културе за премоћ и превласт. И није им сметао ни Дачић ни Митровић ни пљачка, лаж. Ови на власти само су наследили добро разрађену шему. Није Курир, него Информер, није шија, него врат. Звиждаљке у дорћолском кафићу, само морону то није смешно... Можда добијете неки грант, када истиче оно беше рок... много папира за попуњавање...

Milan

06. oktobar 2017.

Tačno je da mediji nisu slobodni, ali koliko su za to dgovorni vlast i "oni" mediji, podjednako su odgovorni i "ovi" mdiji. Da imaju trunku samokritike, odavno bi to shvatili.

Milan

06. oktobar 2017.

Zašto kažem sloboda, a mislim na pare?

Nikola Mandic

06. oktobar 2017.

Da ste za vreme prethodne vlasti objavili proglas"ŽELIMO da prestane političko i finansijsko ugnjetavanje medija" ne bi sada morali da dodajete i "fizičko". Ne sme se praviti kompromis oko sustine. Sadasnja vlast je usla u razgazene cipele i dodatno ih razgazila.

Антифашиста Влатко

06. oktobar 2017.

НУНС тражи слободу медија?! Да ли сте сви заборавили закон који је НУНС предвођен Надом Гаће донео? Не сећам се и да се херој Вукашин бунио против тог закона. НУНС-ова слобода медија је пример оксиморона.

Bruno

06. oktobar 2017.

Predlazem redakcijama medija koje misle da rade u medijskom mraku da usvoje jedinstvenu oznaku, kako bi citaoci - gledaoci mogli da ih zaobidju u sirokom luku. Opusteno, ti mediji i onako ne zive od broja kupljenih primeraka novina - sera gledanosti.

Eva

06. oktobar 2017.

Apsolutno podrzavam! Samo napred. Izborite se za svoja, i nasa prava. A za te "evropske vrednosti", ma sta god to znacilo ni tamo ne postoje,, jer i u Francuskoj, Britaniji, i najvise Nemackoj, vlada medijski mrak. Tako da ima od koga AV da se ugleda.