Site name

Tanjug prošle godine poslovao sa ogromnim gubitkom, dok je istovremeno ostvario veći prihod od Bete i FoNeta

Nepostojeća agencija Tanjug napravila milionske dugove

Ministarstvo kulture: Tanjug sam odgovara za svoje dugove

Ugašena državna agencija Tanjug je 2016. godinu završila sa gubitkom od 51,3 miliona dinara dok je istovremeno ostvarila najveći prihod od prodaje proizvoda i usluga, ukupno 86,5 miliona dinara u odnosu na ostale dve agencije - Betu i FoNet, koje su prihodovale 65,7 miliona dinara, odnosno 30,6.

8

Piše: K. Živanović

Beograd 19. novembar 2017. 08:15

Nepostojeća agencija Tanjug napravila milionske dugove

Foto: Miroslav Dragojević

Na pitanje na koji način će biti rešeno pitanje duga koji je agencija Tanjug napravila 2016. godine, a koji iznosi 51, 26 miliona dinara, iz MInistarstva kulture i informisanja odgovaraju da je "JP NA Tanjug privredno društvo koje ima svojstvo pravnog lica i kao takvo vodi računa o svom poslovanju i odgovara za svoje dugove".

"Na pitanje kako će biti rešeno pitanje dugova nekog privrednog, odgovor može da da samo to privredno društvo", odgovaraju iz Ministarstva i dodaju da je u toku proces konsultacija u vezi sa trajnim rešenjem pitanja rada novinske agencije Tanjug.

Ipak, i u takvom, nelegalnom stanju, uprkos tvrdnjama Ministarstva, pošto je Vlada Srbije svojom odlukom ugasila Tanjug davnog novembra 2015. godine, sa samo jednim zaposlenim - direktorkom Brankom Đukić, agencija Tanjug ostvaruje najviši profit, čime su direktno oštećene preostale dve novinske agencije u Srbiji, Beta i FoNet.

Upitan za komentar na navedene podatke, osnivač i direktor FoNeta Zoran Sekulić kratko je rekao za Danas - bezakonje i politička samovolja.

Glavni i odgovorni urednik Bete Dragan Janjić kaže za Danas da je suština u tome da imamo neregulisano tržište gde se posluje bez ikakvih pravila.

- Zato je moguće da se događaju ovakve, neverovatne stvari. Da firma koja ima jednog zaposlenog ostvaruje toliku zaradu. To nije moguće bez snažne podrške države. Privatne agencije na tržištu su u potpuno neravnopravnom položaju. Kad bi se ušlo u strukturu ugovora koje Tanjug ima, verujem da su sva sa ministarstvima, dok Beta ima sve veće pritiske od strane klijenata koji imaju veze sa državom. Ili nam otkazuju saradnju ili smanjuju naknade - ističe Janjić. Zbog takve situacije i Beta i FoNet su se obraćali Vladi Srbije u više navrata, ali odgovora nije bilo. Janjić smatra da država ne rešava pitanje Tanjuga jer bi želela da ta agencija ostane u njenom vlasništvu, mimo zakona.

- Država priprema novu Medijsku strategiju kojom će se regulisati status Tanjuga. Ona bi naravno želela da ova agencija ostane u njenom vlasništvu, što ne bi bilo dobro. Mi smo postojećom strategijom želeli da ukinemo državno vlasništvo u medijima i da podelu novca za javni interes rešimo kroz komisije koje bi bile nezavisnog karaktera. Državno vlasništvo još nije ukinuto u pojedinim medijima, a podela novca ide uz veliko kršenje pravila, posebno na lokalnom nivou - naglašava Janjić.

Direktorka agencije Tanjug Branka Đukić nije želela da komentariše finansijske izveštaje koje je objavilo Udruženje novinara Srbije, niti pravnu situaciju te agencije.

Nakon neuspele privatizacije, Vlada Srbije je 2015. donela odluku o gašenju Novinske agencije Tanjug, ali ovo javno preduzeće, uprkos tome, nesmetano radi pune dve godine, koristeći državnu pomoć bez ikakvih zakonskih osnova.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Pera

19. novembar 2017.

Pa lepo čovek rekao, bezakonje .... SNS (+ satrapi) vlast tako funkcioniše.

Voja

19. novembar 2017.

Nepostojeća agencija TANJUG služi svojoj svrsi. Plasira vesti onako kako odgovara SNSu tj. A. Vučiću. Primeri od prošle nedelje Intervju Bakira Izetbegovića i navodni sukob Haradinaja i Mogerini.

gradjani nomralan

19. novembar 2017.

zasto ova propagandna agencija nije rasturen? Od svog zacetka se bavila fabrikovanjem lazi.

Miodrag iz Peći

19. novembar 2017.

Mene pre svega interesuje to monumentalno zdanje rad Bogdana Nestorovića koje je zbog sličnosti sa građevinama Trećeg Rajha, za vreme okupacije bio središte komandanta Beograda fon Lera, posle rata OZNE i na kraju TANJUG - a. Najpravičnije bi bilo isterati TANJUG i da zdanje rekonstruisati (zbaci sa fasade ružne klima uređaje) i klimatizovati a u njemu smestiti muzej savremene arhitekture ili muzej Nikole Tesle (naravno bez urne kojoj je mesto u centralnom delu monumentalne i prelepe, dostojno srpskom velikanu, kripte hrama sv Save) jer će postojeći biti vraćen vlasnicima koji nisu voljni da i dalje tu bude muzej.

Драгиша

19. novembar 2017.

Ова агенција у данашње време је технолошки вишак. У ери Интернета она копира вести и продаје их српским листовима. Ти листови би могли сами да претраже Интернет и објаве те вести. Тиме би уштедели новац. Поготову штитили би српски језик јер га сарадници Танјуга непрестано скрнаве масовном употребом варваризама. То је одраз (не)културе њихових сарадника или су у питању наша бивша "браћа" који мрзе Србију и српски језик. А њихова директорка на све то гледа благонаклоно. Приметио сам да у њиховим дописима не постоји реченица без варваризама. Тешко ми је веровати да се то не ради намерно ?

Gordana

19. novembar 2017.

Nisi to dugovi Tanjuga,vec Vucicev kes

Predrag

19. novembar 2017.

Zvanično ugašena a radi i nemilice troši budžetske pare. To je znak da Avnojeci i dalje źare i pale Srbijom,uzduž i popreko. Daleko smo od demokratskog uredjenja. Vučić i njegovi koalicioni partneri su vrh boljševičkog ledenog brega koji je okupirao srbiju davne 43 godine. Stoglava hidra se transformiše tako da uspešno vara narod na ovim prostorima. Jedini nam je spas da se uċutimo.

Vladan

19. novembar 2017.

Gospodjo Brnabic, ocekujem da se obratite javnosti u vezi sa slucajem Tanjug. Molim vas da to ucinite sto pre. Razumem da imate zaista mnogo, mnogo obaveza, medjutim, ovo je izuzetno vazno pitanje. Ukoliko se ne oglasite, ili, ukoliko ispricate neku neodredjenu pricu, konacno cu da prihvatim ono sto sam dugo, dugo, od momenta vaseg postavljenja odbacivao, i ulazio u sukob sa prijateljima zbog toga, a to je da se ne mesate u svoj posao.