Valjaonica bakra Sevojno uskoro ulaže 12 miliona evra u modernizaciju opreme 1Foto: Nenad Kovačević

Valjonica bakra Sevojno je obeležila 17. jun – Dan preduzeća i 69 godina poslovanja, a najboljim i dugogodišnjim radnicima uručene su nagrade.

Desko Nikitović, predsednik Ist point grupe i vlasnik sevojničke valjaonice koji je, uz Nebojšu Ćirića, izvršnog direktora te grupe, prisustvovao svečanosti, istakao je da fabrika „poslednjih pet godina beleži rekordne poslovne rezultate“.

„Valjaonica bakra posluje najbolje u svojoj istoriji. Imamo rekordnu proizvodnju, a izvoz je prošle godine bio rekordan u poslednjih 25 godina“, rekao je Nikitović. Najavljujući nova ulaganja, on je ocenio da će obimnim investicionim ciklusom u narednih nekoliko godina biti modernizovana oprema u pogonima livnice, presaonice i valjaonice i da će biti unapređeni svi segmenti proizvodnje.

„Uz povećanje proizvodnje, znatno ćemo poboljšati kvalitet naših proizvoda. Kompletnu proizvodnju izvozimo, imamo nove kupce u zapadnoj Evropi, a proizvodimo i za namensku industriju u Srbiji“, kazao je Nikitović i naveo da očekuje da naredna, jubilarna godina bude još uspešnija i da je to, kako je istakao, važno ne samo za fabriku, nego i za ceo užički region.

Milija Božović, generalni direktor Valjonice bakra Sevojno, saopštio je da je prošle godine fabrika ostvarila operativni profit veći od osam miliona evra, da je imala obimna investiciona ulaganja i najavio dodatna ulaganja od oko 12 miliona evra u modernizaciju opreme.

„Deo novca obezbedićemo iz sopstvenih sredstava, a deo iz kredita. Time ćemo u potpunosti zaokružiti poslovnu politiku i preorijentisati se na proizvodni program koji je najprofitabilniji“, naveo je Božović i dodao da će, nakon toga, fabrika ponuditi proizvode najviših standarda kvaliteta i zahteva tržišta.

Govoreći o poslovanju u ovoj godini, on je rekao da je proizvodnja u okvirima planiranog budžeta i pored toga što raste cena bakra na svetskoj berzi, te da se fabrika od te vrste nestabilnosti štiti koliko je moguće i ocenio da neće imati negativnih posledica po tom osnovu.

„Naša prerada je ove godine povećana sa planiranih 1.050 na 1.200 evra po toni i to je dodatna vrednost, koju smo ostvarili pomenom asortimana“, objasnio je Božović. Podsetivši na to da je u fabrici zaposleno oko 1.200 radnika, čije su prosečne neto-plate 50.000 dinara, on je najavio i zanavljanje kadrova.

„Posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje i kroz programe koje finansira lokalna samouprava, imaćemo dvadesetak novih radnika. Stalno je otvoren konkurs za inženjere metalurgije ali, nažalost, nema ih na tržištu rada. Zanavljamo i majstorski kadar, ali će i to biti veoma problematično, jer takvih radnika, bez kojih nema proizvodnje, takođe nema na tržištu rada. Ipak, nadam se da će se mladi češće odlučivati za zanimanja koja nedostaju privredi, pa i našoj fabrici“, poručio je Božović.

Donacija za paraatletičare

U prisustvu Zorana Mićovića, predsednika Paraolimpijskog komiteta Srbije, poslovodstvo je uručilo donaciju od 570.000 dinara Milošu Zlatiću, jednom od najuspešnijih srpskih paraatletičara iz užičkog Atletskog kluba „Pora“. Novac će, kako je Zlatić objasnio, poslužiti za kupovinu specijalnih invalidskih kolica za atletske trke, koje će koristiti on i članovi paraolimpijskog tima Srbije na evropskim i svetskim takmičenjima. Zahvalivši se na donaciji, Zlatić je rekao da će se u tim kolicima takmičiti u trci na 100 i 200 metara sledeće godine na EP u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari