Janković: Država nije samo jedan čovek 1Foto: Stanislav Miljoković

Predsednički kandidat Saša Janković izjavio je večeras da Aleksandar Vučić vlada
Srbijom pritiscima i zloupotrebama i da je prigrabio apsolutnu vlast sa manje od 30 odsto podrške svih građana.

„Izborna kampanja je pokazala da bez obzira na pritiske na medije i zloupotrebe javnih resursa – da Srbija ne može da se stavi pod čizmu. Pokazali smo da bez obzira na sve – ima nade“, naveo je Saša Janković u intervjuu za N1.

To je pitanje promene načina na koji se sadašnja Srbija kreće, mi smo na stranputici i potreban je kočničar da se vratimo na autentični put demokratije u Srbiji – razvoja pravedne države za svoje građane, naveo je Janković.

On je naveo da je na mitingu u Beogradu glumac Sergej Trifunović pred 20.000 ljudi rekao da ga je zvao čovek koji mu je preneo da ga njegovi prijatelji iz službe savetuju da ne bi bilo loše „da spusti loptu kad je u pitanju podrška Saši Jankoviću“.

Janković je rekao da je podneo krivične prijave za ono što misli da je stvarno ugrožavanje njegove bezbednosti – protiv čoveka koji je rekao da ga treba streljati i vešati jer je doveo Crnogorca na svoj skup.

Kaže da ne misli, inače, da je ugrožen, i da nema telohranitelje.

Ocenio je i da je regularnost izbornog procesa već prekršena i to zloupotrebom državne funkcije koju čini Aleksandar Vučić koji, kako navodi, helikopterom sleće na stadion u Novom Pazaru, izgrađen parama poreskih obveznika, gde priča o kampanji.

„Poslednje što sme da pomisli neko ko radi u sistemu bezbednosti, ko radi u državnom sistemu, je da ucenjuje bilo koga za političku ili nepolitičku opciju“, rekao je Janković dodajući da to treba da radi državni vrh i da će se kao predsednik za to prvo zalagati.

Kaže da se, ipak, strah premestio i da postoji panika na drugoj strani.

„Srbija nije od juče, u Srbiji se ne može na taj način poniziti građanin, niti rad institucija… Ništa strašno se neće dogoditi ako dođe do promene vlasti, neće izaći policija na narod“, rekao je na konstataciju da mu vladajuća stranka spočitava da želi makedonski scenario.

On je ocenio da Vučić, kada je reč o regionu, jednom rukom pravi konflikt, a drugom se pravi kao smiritelj toga.

Naveo je da postoji Ministarstvo spoljnih poslova, BIA, vojska i policija, i da svako treba da radi svoj posao od tih institucija, a da će se on kao predsednik upravo za tako nešto zalagati.

Poštovanje zakona je ono što nas sve čuva, ističe predsednički kandidat. Kaže da se iz slučaja Savamala videlo da bi Vučić dozvolio ljudima u fantomkama da ruše danju, i da ne bi slao policiju.

Kako onda možemo govoriti o napredovanju, upitao je Janković.

Verujem da ćemo uspostaviti institucionalni sistem u kom će tužilac smeti da podnese optužnicu pre nego što traži dozvolu za to, kazao je.

„Želim da budem predsednik Srbije u kojoj će institucije raditi svoj posao u kojoj će oni koji su ucenjivali, pretili, otpuštali, falsifikovali odgovarati… Ne želim da budem predsednik Srbije u kojoj sve zavisi od mene. To je naopako. Država nije jedan čovek“, istakao je Jasnković.

Govoreći o podršci u drugom krugu, kaže: „Hajde da idemo redom, ja sam se kandidovao zato što mislim da mogu da pobedim, ali i da bi se ova naopaka vlast menjala“.

Rekao je da neće da bude član DS nakon izbora. Biću predsednik koji neće biti šef stranke… Postoje institucije u ovoj zemlji koje moraju biti iznad stranaka. Stranke nisu ništa loše, ali država je nešto drugo, želim da budem predsednik države, građana, zaključio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari