Otkrivena velika količina oružja na severu Kosova, sumnja se da je to ostalo posle napada u Banjskoj 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Visar Kryeziu)

Zvaničnici policije Kosova su saopštili večeras da su u u okolini Zvečana, prema mestu Rudare zaplenjene „značajne količine oružja“ za koje se sumnja da je tu ostalo posle napada 24. septembra 2023. u Banjskoj, u opštini Zvečan.

Direktor Policije Kosova Gazmend Hodža i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja su saopštili da je to oružje zaplenjeno u racijama.

Hodža je na pres-konferenciji rekao da je policija dobila informacije od građana i Kosovske obaveštajne agencije (KOA).

Kazao da se među zaplenjenom opremom nalazi oko 1.500 komada municije, deset „dugačkih cevi“, 62 šok-bombe, eksploziv, radio-veze, napunjeni i prazni spremnici i uniforma srpske vojske.

Dodao je da je jedna osoba, bivši pripadnik kosovske olicije, privedena na razgovor, jer se sumnja da je povezan sa oružjem koje je pronađeno u blizini njegove kuće.

Od napada 24. septembra u Banjskoj, kosovske vlasti su više puta predstavile oružje koje je zaplenjeno na severu Kosovu.

U septembru 2023. oružana grupa Srba napala je kosovsku policiju u Banjskoj, ubivši narednika Afrima Bunjakua, dok su u razmeni vatre ubijena tri napadača.

Kosovo smatra Srbiju odgovornom za organizovanje i izvođenje napada, što Beograd negira.

Odgovornost za napad preuzeo je bivši potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Međunarodna zajednica je više puta zatražila da odgovorni za napad budu izvedeni pred lice pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari