Može li umetnost da utiče na društvene promene, da svet učini boljim? Svakako svrha prave umetnosti nije da zabavi već da pokrene na promišljanje u kakvom svetu želimo da živimo, a kakav je onaj u kome živimo, potvrdiće mnogi teoretičari umetnosti.

U društvu poput srpskog, koje je krcato tabuima i predrasudama, svaki doprinos umetnika u ovom pravcu je dragocen. Čini se da ih na ovim prostorima najviše ima u oblasti prava LGBTQI populacije. I dok su političari ubeđeni da političkom korektnošću mogu da utiču trajno na društvene promene, umetnicima ostaje da to rade osvetljavanjem one strane života koja je manje vidljiva upravo zaslugom istih tih političara. Fotograf Goran Veljić, rođen u Smederevskoj Palanci, čije je boravište već dugi niz godina izvorište svetske umetnosti Njujork, svojim fotografijama-prizorima gej venčanja na ulicama Njujorka, može da posluži kao sasvim dobar putokaz. Iako je Njujork udaljen hiljadama kilometara daleko, zahvaljujući UK Parobrod opštine Stari grad, beogradska publika je bila u prilici u martu da pogleda izložbu fotografija #The Bridge. Naizgled običan događaj, a nešto sasvim neobično u Njujorku su svakodnevna venčanja koje nekada traju jedan minut. Veliki je minut u Njujorku. Upravo taj trenutak Veljić je uspeo da ovekoveči na svojim fotografijama.

Ovog puta u okviru IDAHO nedelje u četvrtak 26. juna od 17. do 19 časova u KC REX beogradska publika će biti u prilici da učestvuje u performansu.

„Izložba fotografija jednominutnih ilegalnih i legalnih LGBTQI venčanja u Njujorku Gorana Veljića „Snapshot jednakosti“ smeštena je u neoklasicističoj Sali REX-a. Sa idejom prilagođavanja prostora Veljićevoj temi, postavka ga transformiše u salu za venčanja nalik na crkvu i okupira ga cvetnim motivima i svadbenom rekvizitom. Same fotografije su, kao svadbeni ručak, „poslužene“ na stolovima pozicioniranim tako da stvaraju utisak „mladine i mladoženjine strane“, ali sa obe strane tradicionalnog prolaza ka oltaru. Na kraju samog prolaza, na improvizovanom „oltaru“, posetioci imaju priliku da aktivno učestvuju u izložbi i sami simbolično razmene zavete i fotografijom zabeleže ovaj svoj, još uvek nedozvoljeni, trenutak (snapshot) jednakosti“, objašnjava Lazara Marinković iz IDAHO Beograd. Dan kasnije 27. juna na Međunarodni dan ponosa ova izložba biće postavljena u Njujorku. Izložbu „Snapshot jednakosti u Beogradu podržala je ambasada Holandije, IDAHO, REX i UK Parobrod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari