Ispraćaj premijera 1Foto: Fonet

Odlazećeg premijera, vojska, policija i vojna industriju ispraćaju u nedelju 26. marta na poligonu Nikinci. U neradno vreme, kandidat za predsednika Aleksandar Vučić na tehnički zbor doći će bez kravate.

Biće mu pružena prilika da se obrati javnosti pred nedeljni, porodični ručak.

Uvereni smo da će nastaviti sa praksom ponižavanja, jer će izbeći da objasni zašto je aktivnim oficirima, vojnicima, policajcima i državnim službenicima smanjio plate i dnevnice, a penzionerima penzije.

Nastaviće i sa ignorisanjem radničkih prava u vojnoj industriji i zahtevom sindikata da radnike u fabrikama ne poistovećuje sa državnim službenicima. Već godinama, kandidat Vučić ne dozvoljava da fabrike slobodno formiraju primanja shodno uspehu poslovanja. Oni žive od izvoza, a ne od budžeta.

U nedelju će se pucati iz svega i svačega, biće prikazane funkcionalne makete izrađene u po jednom primerku (Lazar III, Miloš, Terminator…), ali neće biti pružen odgovor na jednostavno pitanje: Koje je to novorazvijeno domaće sredstvo koje je ušlo u operativnu upotrebu u našu vojsku u zadnjih pet godina? Gde su domaće bespilotne letilice, avioni Lasta, modernizovani avioni G4, raketni lanseri Morava, domaća raketa Bumbar…?

U svom obraćanju će izbeći da objasni šta se dešava sa FAP-om, Zastavom kamionima, 14. oktobrom… Neće pomenuti ni zašto je državni udeo Utve iz Pančeva pripisan Jugoimportu i gde je investicija iz Emirata u vazduhoplovnu industriju? O domaćim čipovima ili investiciji finskog SISU-a u FAP ne mora da se izjašnjava. Svima je sve jasno, najviše nasamarenim radnicima.

Jednom će morati da objasni zašto je promenjen pravilnik koji po prvi put od osnivanja vojske, nameće vojsci da mora da primi ratnu tehniku koju nije ni tražila!? Da je ispituje, ne po parametrima naše vojske, već po onome što isporučioci tehnike serviraju.

Haubica NORA se ispituje po dalekim izvoznim destinacijama bez ikakve obaveze kupca da je i kupi. Na sajam kod njegovog prijatelja, princa Bin Zajeda, ide se sa više aviona. U jednom se transportuje tehnika, a u ostalim avionima su svi koju su ikada hteli da odu u Abu Dabi. Troškovi se gomilaju, ali novih većih izvoznih aranžmana u poslednjih pet godina nema. Jugoimport je po prvi put od osnivanja doveden u situaciju da prosjači. Zadužuje se po vojnoj industriji za višemilionske iznose. Te pozajmice primoran je da troši na donacije našoj vojsci. Kome je u interesu uništenje srpske odbrambene industrije za sada nećemo saznati.

Kandidat Vučič neće objasniti šta je to bez tendera ugovorio sa Rusima. Modernizaciju aviona MiG 29 neće više ni pominjati jer to nije ni ugovorio. Šta dobijamo na „poklon“ za 180 miliona evra to više ni njemu nije jasno. Za sada nam neće reći ni da je nabavka Airbus-ovih helikoptera učinjena bez ikakve analize cena, ponderisanja, upoređivanja sa konkurencijom, bez tendera. Vreme je da zaustavimo ovu praksu i da konačno stvari vratimo u normalu. Promene počinju drugog aprila.

Autor je predsednik Demokratske stranke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari