Avanti Popolo 1

Zašto je velikoj većini naših sugrađana strana ideja protesta ili aktivizma? Zašto misle da su pre 17 godina odradili svoje?

Mogu li se stvari prepustiti političarima ili se moramo njima baviti iznova i iznova? Da li građanski aktivizam ima kraj ili se radi o kontinuiranoj borbi za prava koja će uvek biti na meti individualnih interesa?

Kao u retko kojoj zemlji u Italiji postoji bogato iskustvo aktivnosti građanskih pokreta. Skorašnja istorija ove zemlje nam otkriva njenu političku kompleksnost i višedecenijsku borbu raznih formalnih i neformalnih grupa. Napore Italijana za ostvarivanje ljudskih prava zagarantovanih ustavom su često pratile i ljudske žrtve.

I sam pejzaž ove zemlje nam govori dosta toga o dobijenim i izgubljenim bitkama, ali i o onima koje su u toku. Jedan primer je i izgradnja, po mnogim stručnim mišljenjima, beskorisne linije brzog voza Torino – Lion koja uništava dolinu Val di Susa, a kojoj žestok otpor pruža pokret NoTav. Naspram mafije, korupcije, spekulacije i drugih mračnih sila, već decenijama stoje građanski pokreti doprinoseći svojom borbom očuvanju specifičnih prirodnih, arheoloških, agrarnih i urbanih ambijenata koji često pripadaju svetskom nasleđu. U znatnoj meri ovi pokreti su svojom upornošću uticali i na jačanje državnih institucija, a decenije borbe su dale istorijske materijalne i duhovne rezultate.

Dok su u toj zemlji decenijama ovi pokreti jačali, u Srbiji se tek poslednjih godina dešavaju promene koje dovode do osnaživanja i javljanja novih građanskih pokreta i inicijativa.

Sadašnja vlast nameće tezu da je pojavljivanje ovih pokreta u Srbiji indukovano sa strane i usmereno isključivo protiv njih. Iako trenutno u obliku otpora protiv politike aktuelnih vlasti, ono što se u ovom periodu dešava je iznad protesta protiv jedne privremene vlade. NJima možemo da priznamo da su vođenjem države i sistematskim srozavanjem društva ubrzali ovaj proces. Danas prisustvujemo i učestvujemo u istorijskom trenutku pojave i razvoja građanskog aktivizma, kao realnog političkog i društvenog faktora, čiju će ulogu kad-tad politički establišment morati da prihvati i poštuje.

Ovakvi pokreti u Italiji i ostalom delu Evrope često mutiraju kako bi ostvarili značajniju ulogu u društvu. Pojedini ulaze u parlament zadržavajući i karakter građanskog aktivizma, dok neki postaju u odnosu na institucije alternativni centri u odbrani određenog javnog dobra.

Vrlo je bitno u kom će smeru naša inicijativa i ostali mladi građanski pokreti u Srbiji tražiti dalje modele razvoja, uz prednost mogućnosti učenja na iskustvima drugih. Trenutno je, međutim, od neprocenjive važnosti da građani dobiju mogućnost i konačno shvate da mogu da učestvuju u organizaciji društva i nekim direktnijim putevima, ne samo periodičnim glasanjem na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari