Site name

Vilijam Voker: Trenutno bez posla

Čini se da nema veće sreće za predstavnike aktuelnih srpskih vlasti nego kada neko spomene projekat Velike Albanije. Ta spremnost da se odreaguje na agresivan, glup i besmislen način, nije zabeležena ni u jednom drugom slučaju.

14

Piše: Snežana Čongradin

13. maj 2017. 13:00

Foto: EPA/ ANJA NIEDRINGHAUS

Poslednji u nizu histeričnog napada onih koji su tokom devedesetih vodili rat na Kosovu, a danas su na najvišim državnim funkcijama, dogodio se zbog izjave Vilijama Vokera, bivšeg šefa Kosovske verifikacione misije OEBS, o tome da ima plan za ostvarenje projekta Velike Albanije. Voker je, govoreći na svečanosti 17 godina od osnivanja Alijanse za budućnost Kosova, rekao da želi da predstavi "novi projekat na kojem radi", koji je "za sve Albance, na Kosovu, u dijaspori, u Albaniji". "Radim na zajedničkom projektu na njihovom ujedinjenju. Albanci u svetu su bili ujedinjeni devedesetih isključivo u svrhu oslobađanja Kosova. Bio sam sa njima kada su proglasili nezavisnost. Albanci su dobili i došli su zajedno da slavimo, sada je vreme posle nezavisnosti, za poslednji korak, da svi budemo zajedno, da se ostvari ovo dostignuće", rekao je Voker. Da li je Voker mislio i na Albance koji, recimo, žive u Australiji, da se i ta država ujedini sa Albanijom, ili je mislio na takozvani osećaj zajedništva svih Albanaca širom sveta, o kakvom se i u Srbiji često govori, ostalo je nejasno. U svakom slučaju, Voker nije spomenuo - veliku Albaniju. S druge strane, nije reagovao ni na najavu srpskih zvaničnika da će se žaliti UN zbog te njegove izjave - odnosno, nije demantovao ili dodatno objasnio da nije mislio na Veliku Albaniju, što otvara mogućnosti svima onima koji bi da profitiraju na semenu zla i razdora dva naroda, a, pre svih, na nesreći žrtava - bez obzira što se radi o izjavi jednog jednog potpuno privatnog lica, bez ikakvih nadležnosti i funkcija.

Voker je čovek, čiji izveštaj o zločinu srpskih snaga u Račku, bio kap koja je prelila čašu i opredelila NATO da bombarduje Srbiju. Za zvaničnu srpsku politiku, izveštaj je falsifikovan.

Rođen juna 1935. u Nju Džersiju. Diplomirao političke nauke, a pre nego što je došao na Kosovo, imao je za sobom gotovo četrdesetogodišnje diplomatsko službovanje, pretežno u Latinskoj i Centralnoj Americi. Na ove prostore dolazi sredinom devedesetih i to u ratom zahvaćenu Hrvatsku. "Gurnuli su mi u ruke užarene krompire...", rekao je preuzimajući dužnost na Kosovu.

Direktno je zaslužan za pregovore sa UČK-om i za novembarsko oslobađanje kidnapovanih novinara Tajnuga i dva funkcionera Demokratskog saveza Kosova. Uz pomoć međunarodne zajednice posredovao je u oslobađanju zarobljenih vojnika VJ.

 Trenutno je bez posla, pa se njegov gore opisani "projekat" objašnjava potrebom da "zaradi koji dinar".

Oženjen je, otac četvoro dece.

povezane vesti

komentari (14)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

ena

13. maj 2017.

Pa hoce da rovari po Srbiji.

Iki

13. maj 2017.

Obezbedio se on dobro a ima posla i u zatvoru.

Brane

13. maj 2017.

Jadan ,prosto mi žao čovjeka,nema ni posla...

ivana

13. maj 2017.

Ko njemu da da posao.Postenom coveku nikako nije stalo da ima veze sa krvnikom Vokerom.

Aleksandar Janković

13. maj 2017.

Reakcija aktuelne srpske vlasti na Vokerove izjave o navodnom njegovom planu za tzv. veliku Albaniju, se u ovom članku na naprosto zadivljujuće jednostavan način karakteriše kao "spremnost da se odreaguje na agresivan, glup i besmislen način". Verujem da bi za autora ovog članka bilo veom prihvatljivo i istovremeno neagresivno, pametno, te veoma smisleno da aktuelna srpska vlast povuče i ono bezbedonosnih snaga sa administrativne linije razgraničenja i da Albanci "zahvate" koliko im treba.

Dunja

13. maj 2017.

On je diler ljudskih organa koje mu Albanci obezbede...ne znam sto nisu prijavili coveka na penziono i zdravstveno.

Aljende

14. maj 2017.

".... imao je za sobom gotovo četrdesetogodišnje diplomatsko službovanje, pretežno u Latinskoj i Centralnoj Americi..." Diplomatsko sluzbovanje!? Diplomatsko!!! Alal vam novinarstvo.

jela

14. maj 2017.

Njega treba pozvati na odgovornost kakav njegov posao.

Milica

14. maj 2017.

Pa nije Voker pomenuo veliku Albaniju, al dovoljno smo pametni da znamo o čemu se ovde radi i šta ovaj čovek radi!

Lola M

14. maj 2017.

Jezim se kad cujem ime Voker,sve ostalo je suvisno komentarisati

Vladimir Ilic

15. maj 2017.

Na Terazije na prvu do Moskve ...!!!

Krug dvojke

15. maj 2017.

Pozivam javno na odgovornost novinarku Čongradin zbog podržavanja Vilijama Vokera i preko njega projekta "Velika Albanija". Očekujem da uredništvo "Danasa" primereno reaguje u odnosu na Čongradin, jer ovo više nije u pitanju slobodna reč već ponovno ubijanje Srbije.

Драгиша

15. maj 2017.

У праву сте. Хистерична реакција српских власти је за унутрашњу употребу. Видно да су то политички неписмењаци који немају ни трунке геополитичке визије и непрестано траже дежурне кривце за наше свакодневне проблеме. Час су ту хрвати, после њих албанци из Албаније са Е. Рамом на челу, онда "мало филовања" са албанцима са Косова. И сад ево појави се осамдесетдвогодишњи William Voker на кога је одмах наскочила целокупна српска политичка гарнитура. Баш као пси на бачену кост. Не размишљајући уопште шта вреди лупетање једног сенилног старца, који као г... покушава да исплива на површину.

Vlada

30. jul 2017.

Stvarno, mi nije jasno kako ovaj polu svet koji komentarise ovako..provaljuje dnevni list Danas. I jos ove clanke...vrlo zanimljivo...ako neko ima odgovor neka pise...