Marko Perković Thompson: Čavoglavac 1Foto: www. wikipedia.org

Marka Perkovica Thompson-a neće ni u Mariboru. Tamošnje vlasti smtaraju da bi njegov koncert bio bezbednosno riskantan jer se ne može kontrolisati ona njegova publika koja je bi došla iz susedne Austrije i Hrvatske.

Ipak, predsednica Hrvatske Grabar Kitarović, kao i premijer Plenković smatraju da nekakvoj zabrani Tompshonovog koncerta nema mesta jer, kako reče Kitarović, „muzika povezuje ljude“. Tačno. Samo što ova, Perkovićeva, nekako ne ljubi baš čitav svet. Srbe pogotovo. O čemu očito svedoči ustaška ikonografija na Perkovićevim koncertima koju neki blagoglagoljivo nazivaju „koketiranjem“ sa ustaškom ideologijom, ali koja je za svakog pristojnog čoveka sa ovih prostora (bivše Jugoslavije), koji išta zna iz istorije, nedopustiva. Iako to nisu naveli kao razlog otkazivanja koncerta, nisu samo Slovenci antifašistički nastrojeni. Gostoprimstvo je svojevremeno Perkoviću otkazala i Istra, njegov koncert odbio je Umag, ali i holandski Amsterdam i švajcarski Lucern. Zbog otkazivanja koncerta u ovom švajcarskom gradu Perkoviću je na tri godine bio zabranjen i ulazak u zemlje Šengena.

Kontinuiteta u Perkovićevom hrvatstvu (kod njega jednako ustaštvu) itekako ima. On je 1995. bio deo Drniške brigade koja je među prvima ušla u Drniš i Knin za vreme Operacije Oluja. Iz rata mu je ostao i nadimak Thompson prema nazivu oružja koje je nosio. Iz tog vremena datira i njegov neformalni trogodišnji brak sa koleginicom, tada popularnom hrvatskom pop pevačicom Danijelom Martinović. Nevenčani prema zakonima države, imali su ceremoniju venčanja u katoličkoj crkvi, koja je naknadno, zbog posebnih „veza“ sa Thompsonom, omogućila i razvod ovog braka. Perković, koji uz ljubav prema naciji i domovini ne propušta da veliča i ljubav prema veri, neretko je rado viđen gost katoličke crkve, i obrnuto – katoličko sveštenstvo može se videti na njegovim koncertima, a papa Benedikt XVI primio ga je u audijenciju 2009. godine.

Marko Perković Thompson rođen je 27. oktobra 1966. u Čavoglavama (mestu koje će proslaviti pesmom „Bojna Čavoglave“, jednim od svojih najvećih hitova i na kome „caruje“ svaki put kada se obeležava godišnjica Oluje, kao jednog od ključnih praznika nove hrvatske državnosti). Otac imenom Ante bio je gastarbajter u Nemačkoj, majka Marija. Srednju školu završio je u Splitu. Sa Sandrom Perković, hrvatsko-kanadskog porekla, koju je upoznao na svom koncertu u Kanadi i sa kojom je u barku od 2003. godine, ima petoro dece – Antu, Cvitu, Katarinu, Petra i Divu Mariju. Fan je Nightwish-a, Iron Maiden-a, AC/DC-a. Njegova muzika opisuje se kao hard rok, folk rok, hrišćanski rok, metal i simfonik metal. Poseduje 20 odsto Narodnog radija, najuspešnije privatne hrvatske radio stanice koja emituje isključivo hrvatske pesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari