Marjan Šarec: Imitator Kastra i Bin Ladena 1Foto: Wikipedia

Aktuelni predsednik Slovenije Borut Pahor na nedavno održanim predsedničkim izborima je osvojio 47,07 odsto glasova, te će 12. novembra u drugom krugu snage odmeriti s Marjanom Šarecom, dosadašnjim gradonačelnikom Kamnika.

Šarec je kampanju vodio sa motom da je u visokoj politici potrebna smena generacija, a poverenje od 24,97 odsto su mu ukazali uglavnom mladi i birači levičarskog opredeljenja.

Šarec je u politici od 2010. kada se kandidovao za gradonačelnika Kamnika, gradića nedaleko od Ljubljane, i ostvario uspeh. Nakon što je u prvom krugu završio na drugom mestu, u drugom krugu je odneo tesnu pobedu. Pridružio se partiji Pozitivna Slovenija bivšeg gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, a kasnije je osnovao sopstvenu stranku Lista Marijana Šareca. Za gradonačelnika Kamnika je reizabran 2014, i to već u prvom krugu, pošto mu je poverenje ukazalo čak dve trećine birača.

Pre stupanja na domaću političku scenu, javnost ga je znala kao profesionalnog glumca, koji je diplomirao na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Jedno vreme je radio na slovenačkoj državnoj televiziji, a oprobao se i kao novinar i kao urednik. Talenat je, međutim, u to vreme najbolje pokazao kao komičar i politički satiričar. Najpoznatiji je po ulozi džangrizavog seljanina Ivana Serpentinšeka. Imitirao je i poznate ličnosti, uključujući bivše slovenačke predsednike Janeza Drnovšeka i Danila Tirka i bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janšu. Poznate su i njegove imitacije Fidela Kastra i Osame bin Ladena. Bio je jedan od 571 potpisnika Peticije protiv cenzure i političkih pritisaka na novinare Slovenije. Glumačku karijeru je prekinuo nakon što je postao gradonačelnik Kamnika.

Objavivši kandidaturu za predsednika, Pahora je kritikovao da se prema svojoj funkciji odnosi kao prema ceremonijalnoj, te je naglasio da je „funkcija predsednika ozbiljna“. Od početka je važio za snažnog kandidata koji je privukao mlađe generacije birača i birače koji podržavaju levicu. Izrazio je podršku za priznanje Katalonije „ako i kada ona proglasi samostalnost“. „Kada smo mogli da priznamo nezavisno Kosovo, zašto ne bismo i Kataloniju, ako i kada proglasi nezavisnost“, rekao je Šarec.

Marjan Šarec je rođen 2. decembra 1977. u Ljubljani. U braku s Barbarom, profesorkom italijanskog i slovenačkog, koju poznaje još od studentskih dana, ima dvoje dece. Slobodno vreme, kako sam kaže, voli da provodi u miru kod kuće. Obožava baštovanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari