Ko je Borut Pahor, potencijalni naslednik Miroslava Lajčaka? 1foto EPA-EFE/JULIEN DE ROSA / POOL MAXPPP OUT

Nekadašnji predsednik i premijer Slovenije, Borut Pahor, prema nezvaničnim saznanjima slovenačkog „Dela“, potencijalni je naslednik Miroslava Lajčaka, na poziciji specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Prema pisanju ljubljanskog dnevnika, Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je Pahor pogodan kandidat za zauzimanje važne i prestižne pozicije na Zapadnom Balkanu, koji se smatra strateškim područjem Slovenije, pa su odlučili da slovenačka diplomatska mreža pomogne bivšem predsedniku republike u kandidaturi.

Nezvanične procene su da je Pahor odgovarajući kandidat koji ispunjava uslove za popunjavanje mesta kada Miroslavu Lajčaku krajem avgusta istekne drugi mandat.

Pahor je obavljao najviše državne funkcije, pa je na mestu četvrtog predsednika Slovenije bio punih 10 godina, od 2012. do 2022. godine, kada mu je istekao drugi mandat.

Politikom je počeo da se bavi još u srednjoj školi. Kao student, ranih osamdesetih godina prošlog veka, zastupao je levičarske ideje. Bio je član Komunističke partije Slovenije sve do njenog preobražaja u Socijalističku partiju Slovenije.

Dolazak u Beograd 1990. godine bila je prva prilika da se čuje njegovo ime – bio je najmlađi član delegacije slovenačkih komunista koji su napustili 14. kongres Saveza komunista Jugoslavije. Izlazak Slovenaca iz partije značio je i izlazak Slovenije iz federacije, a za Boruta Pahora početak više od tri decenije političkog aktivizma.

Poltičku karijeru je zvanično započeo 1992. godine kada je izabran za zastupnika u Državnom zboru (slovenački parlament).

Izabran je za predsednika slovenačkog parlamenta početkom 2000. godine. Na toj funkciji ostao je četiri godine i postao poznat kao „čovek kompromisa“, zbog spremnosti da pregovara sa predstavnicima svih političkih opcija.

Tokom svog mandata predsednika parlamenta blisko je sarađivao sa bivšom premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor, kao i sa Borisom Tadićem, koji je u tom periodu bio predsednik Srbije.

Evropska javnost stekla je uvid u njegov rad kada je 2004. postao član Evropskog parlamenta, a njegova stranka, Socijaldemokrate Slovenije (SD), primljena je u Socijalističku internacionalu.

Vođa SD-a bio je sve do 2012. godine, kada je postao predsednik Republike Slovenije. Na čelu stranke ga je nasledio Igor Lukšić.

Na funkciju predsednika je došao kada je u drugom krugu izbora pobedio tadašnjeg predsednika Danila Turka, a tokom mandata se zalagao za pomirenje desno i levo orijentisanih Slovenaca.

Drugi mandat je započeo 2017. godine, kada je kampanju vodio obilazeći zemlju peške i postavljajući slike na društvenu mrežu Instagram.

Pahor je osnovao privatni institut Prijatelji Zapadnog Balkana prošlog decembra.

Misija Instituta je, kako je saopšteno, da pomaže i savetuje u vezi sa saradnjom zemalja regiona s evropskim i međunarodnim institucijama kao i u vezi sa saradnjom među narodima i državama Zapadnog Balkana. Institut je sa radom počeo krajem februara.

Borat Pahor je rođen 2. novembra 1963. u Postojini. Detinjstvo i ranu mladost proveo je u gradu Šempeteru, nedaleko od granice s Italijom.

Po struci je politikolog, završio je Fakultet političkih nauka u Ljubljani, a za izuzetan uspeh tokom studija dobio je prestižnu Prešernovu nagradu.

U mladosti je radio i kao maneken i foto model, bavi se sportom, oženjen je i ima sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari