Site name

Danijelson o poglavljima 23 i 24

Direktor Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson konstatovao je da je napredak u poglavljima 23 i 24 pažljivo prate sve države članice Evropske unije i ponovio da su ta poglavlja od presudnog značaja za celokupan pristupni proces Srbije Evropskoj uniji.

1

Piše: Danas Online

Beograd 12. oktobar 2017. 17:33

Foto: mup.gov.rs

U razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i ministarkom pravde Nelom Kuburović on je izrazio zadovoljstvo velikim brojem aktivnosti koje su do sada realizovane.

Stefanović i Danijelson izrazili su zadovoljstvo visokim stepenom saradnje i realizacijom mera koje su predviđene Akcionim planom za Poglavlje 24 – pravda, sloboda , bezbednost, navodi se u saopštenju MUP.

Takođe, MUP i Pregovaračka grupa za Poglavlje 24, kako je rekao, spremni su za reviziju rokova za realizaciju aktivnosti i izvora njihovog finansiranja.

Stefanović je naveo da je u okviru aktivnosti predviđenih Poglavljem 24, Republika Srbija usvojila Strategiju i Akcioni plana za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima, kao i da je formiran Saveta za trgovinu ljudima na nivou Vlade Srbije.

Stefanović je dodao da je usvojena Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma i potpisan Radni aranžman sa Agencijom Evropske unije za obuku organa za sprovođenje zakona.

Na sastanku je bilo reči i o migrantskoj krizi, a ministar Stefanović zahvalio se Evropskoj komisiji na donaciji 1,7 miliona evra za realizaciju projekta „Specijalne mere 1“, koji je imao za cilj jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova za reagovanje u kriznim situacijama i odgovor na povećane migracione tokove kroz našu zemlju.

Stefanović je ukazao da u boravi oko 3.600 migranata i istakao da svi državni organi imaju izgrađene operativne procedure za postupanje sa migrantima.

Ministarka pravde istakla je da su predstojeće izmene Ustava Srbije, koje se odnose na jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, jedan od najvažnijih zadataka koji su pred Srbijom.

Kuburović je navela da je to složen proces u kojem se moraju čuti svi stavovi, kako sudija i tužilaca i stručne javnosti, tako i civilnog sektora, te da će nacrt izmena Ustava biti dostavljen i Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru. 

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dusan Komadinovic

13. oktobar 2017.

Poglavlja 23. i 24. će se odlagati iz godine u godinu, jer nećemo biti spremni sve dok su Vučić i naprednjaci na vlasti. Ova poglavlja se zatvaraju kada se stvore uslovi za vladavinu sva tri stuba vlasti, a nama vlada samo jedan" stub", koji nema nameru da nesto menja.