Site name

Dragan Đilas blizu potvrdne odluke o kandidaturi

* Organizator susreta mogao bi da bude i Saša Janković

Ukoliko bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas bude definitivno odlučio da se kandiduje za gradonačelnika glavnog grada i predvodi jednu od kolona na predstojećim gradskim izborima...

3

Piše: Lidija Valtner

Beograd 08. novembar 2017. 15:30

Dragan Đilas blizu potvrdne odluke o kandidaturi

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

... prvi zvaničan korak nakon te odluke mogao bi da bude sazivanje sastanka na koji će biti pozvani predstavnici svih opozicionih stranaka za koje se veruje da posle izbora neće ići u koaliciju sa SNS, saznaje Danas od izvora sa opozicione političke scene.

Kako nam je rečeno, taj potez može se uskoro očekivati, jer deo Đilasovih saradnika smatra da ne treba čekati raspisivanje beogradskih izbora za objavljivanje Đilasove odluke. Kako nam je objašnjeno, ako organizator sastanka predstavnika opozicije ne bude Đilas, to bi mogao da bude Saša Janković, lider PSG, koji se posle predsedničkih izbora profilisao kao neformalni vođa opozicije. Naši izvori navode da bi Janković učesnicima sastanka tada Đilasa predložio za lidera zajedničke kolone na izborima. Ipak, kako kažu naši sagovornici, definitivne odluke još nisu donete, jer je Đilasov plan da u slučaju kandidature u koloni koju će predvoditi bude što više opozicionih stranaka, pokreta i organizacija, za šta je potrebno još vremena za dogovor. Đilasa su trenutno spremni da podrže Pokret slobodnih građana i Narodna stranka, uz Levicu Srbije. To su, kako nam je rečeno, sada izvesni Đilasovi partneri.

Izvori Danasa kažu da deo Đilasovih saradnika, sa kojima on već neko vreme razgovara o budućim izborima, smatra da ideološke podele i velike republičke teme za beogradske izbore nisu bitne, već se treba dogovoriti oko osnovnih tačaka koje nikome u opoziciji nisu sporne.

Od Đilasa juče nismo uspeli da dobijemo potvrdu ili demanti naših saznanja, jer do konačne odluke o kandidaturi ne želi da daje političke izjave.

Izvori Danasa očekuju da će ovaj Đilasov i Jankovićev potez biti prelomni trenutak u jasnom opredeljivanju stranaka da li će ga podržati ili ne. Tu se pre svega misli na DS, koji nije objavio konačnu odluku, ali se čini da demokrate neće ući u taj blok. Bez obzira na to DS će biti pozvan, kažu naši sagovornici. Sigurni van bloka su i DJB. Dveri će biti pozvane na sastanak, ali posle izjave lidera Dveri Boška Obradovića da na sledećim izborima jedina podela na dve kolone treba da bude takva da su u jednoj na čelu Dveri, a u drugoj ostali, vodi zaključku da se ni oni neće prikloniti Đilasu. Ipak, ima i mišljenja da Dveri time sebi dižu cenu.

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, koji je jedan od ozbiljnih kandidata za ulazak u Skupštinu grada Beograda, odavno je izneo stav da će samostalno ići na izbore. LDP nije ni bio deo plana za zajedničku opozicionu kolonu.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kibicer

08. novembar 2017.

Ljudi, kandidat mora da bude novo lice, neko ko nije imao vlast i ruke na drzavnom novcu... Ako bude neko od stare DS ili DOS garde, AV ce ih izblatiti da ih ni Dunav ni Sava nece oprati.... a rezultat ce biti minimalna pobeda SNS u Beogradu. Udruzite se i kandidujte lice koje bi svojom strucnom spremom moglo da vodi Beograd... to je kljuc pobede.

Stevan Mišković

08. novembar 2017.

Ako se sve kockice slože i Đilas prihvati da bude na "čelu kolone" demokratski, proevropskih orijentisane stranaka, pokreta i udruženja građana (sindikata?), mislim da bi DS napravila fundamentalnu pogrešku, da iako pozvana da pristupi ovakvoj opozicioni koaliciji, odbije taj predlog, ne "videći" i da će se ova koalicija profilisati u najjaču opozicioni snagu aktuelnoj vlasti, praktično nestati sa političke scene Srbije. Mišljenja sam da nije potrebno žuriti sa isticanjem kandidature Dragana Đillasa za gradonačelnika Bgd, jer je za izbor gradonačelnika potrebno obezbediti većinu u Skupštini Grada, jer ga bira to telo. Naime potrebno je pre pristanka na izlazak na izbore, postići čvrst sporazum sa aktuelnom vlašću, o jednakoj medijskoj zastupljenosti na medijima čiji je osnivač Država.

svetlanast.

10. novembar 2017.

Kako to da su Djilasove greske na funkciji gradonacelnika Beograda neoprostive, a Vucicu je oprostena radikalska proslost, funkcija ministra informisanja, po sopstvenom priznanju slavlje povodom ubistva Zorana Djindjica, sest godina obecavanja boljeg zivota?Mnogo smo glup narod.