Predsednik se duri 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da bi ga iznenadila kandidatura premijera Srbije Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

Reč koja je izostavljena u ovoj Nikolićevoj oceni je ona koja karakteriše to iznenađenje predsednika Republike – neprijatno. Izvesno je da bi kandidatura Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima i njegova pobeda poslala u prevremenu političku penziju aktuelnog šefa države. NJegova namera da se kandiduje za još jedan petogodišnji mandat jasno govori o ambicijama i želji da ostane u žiži političkih dešavanja u Srbiji. Stoga, neprijatno iznenađenje bilo bi sasvim prikladno i očekivano za novonastalu situaciju. Jasno je Nikoliću da bi svoju kandidaturu za predsednika morao da povuče u slučaju da mu na crtu izađe ni manje ni više nego Aleksandar Vučić. I to ne samo jer je jasno da ne bi imao nikakve šanse protiv njega u izbornoj trci i da bi bio izbačen u prvom krugu, već i zbog toga što gotovo izvesno ima delova njegovog predsedničkog mandata koji nisu baš najtransparentniji a povlače sumnje o malverzacijama kojima bi Nikolić mogao da bude ucenjen od strane svog političkog sina tokom kampanjskog zanosa.

Ukoliko Vučić zaista ispostavi kandidaturu za predsedničke izbore, razlog zbog kojeg Tomislav Nikolić ne bi mogao da mu suprotstavi argumente protiv takve odluke je njegova neizvesna pobeda u prvom krugu i opasnost da funkcija predsednika izmakne iz ruku i nadležnosti Srpske napredne stranke. Trenutna istraživanja pokazuju da, uz podršku Vučića, Nikolić zaista ima najveće šanse da pobedi na predsedničkim izborima, ali kampanja još nije ni počela a razlike u rejtinzima Nikolića naspram mogućih i već potvrđenih protivkandidata nisu drastične da bi se moglo mirne duše ući u izborni proces. Stoga, razlog – nisi dovoljno jak da bi mogao da izneseš pobedu i pored moje podrške – šamar je u lice Tomislavu Nikoliću. Jer, to se ne može sa izvesnošću znati, iako se može razumno sumnjati.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, istakla je da Nikolić ni u takvoj postavci ne bi ostao bez političkog poklona. Ali, šta je to što se može meriti sa funkcijom prvog čoveka države, bez obzira na nadležnosti i učešće u donošenju najvažnijih odluka u državnim poslovima. Nikolić bi ostao nezadovoljan, a nagoveštaj takvog odnosa već se prepoznaje u ovakvom durenju na sam pomen mogućnosti da ne bude kandidat SNS. Naravno, sasvim je drugo pitanje da li bi Nikolić bio zaista kandidat SNS i Vučića a ne Putina i Rusije, ali to zavisi od tumačenja čiji je zapravo kandidat Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari