Preokret za dizanje morala 1

Delovali su poprilično raštimovano pred 141. večiti derbi; protiv mnogo slabijih timova Mocart Superlige pravili su preokrete, obično posle loših izdanja u prvom poluvremenu; u najmanje tri navrata ozbiljno su koketirali sa porazom.

Onda su protiv Crvene zvezde pokazali da je sve to bio samo “fol i jeftin trik” i da su apsolutno kompetentni da se do poslednjeh daha isprse crveno-belima u borbi za trofej šampiona Srbije. Košarkaši Partizana uspeli su da drugi put u sezoni pobede Zvezdu košem kapitena Novice Veličkovića u poslednjoj sekundi meča (78:77); kuriozitet je da je to bilo ujedno i jedino vođstvo crno-belih u 9. kolu domaćeg prvenstva, a prethodno su, tokom utakmice, u par navrata sustizali i dvocifrenu prednost crveno-belih. Zvezdi je, osim velike opomene, ostala uteha da će u slučaju identičnog skora na kraju regularnog dela prvenstva imati prednost domaćeg terena u plej-ofu zbog boljeg međusobnog skora sa Partizanom, tačnije koš razlike.

Sudije su, kao po navici u domaćem prvenstvu, imale svoj performans u vidu dosuđenih 68 faulova, prevodeći i najmanji kontakt u prekršaj, čime su dobrano uticali na spor tempo utakmice i negledljivu košarku. Džikić je bio umešniji u trenerskom nadmudrivanju sa kolegom Radonjićem; odluka da odmori kapitena Veličkovića kolo pre derbija bila je apsolutno ispravna, kao i većina onih koje su se odnosile na pravovremenu rotaciju igrača, pravljenje faulova (poput onog nad Gudurićem u poslednjem napadu Zvezde) i plan kako da se protivnik ostavi nervoznim i u momentima kada je vodio sa desetak razlike. Otkazi Robinsonu i Gordonu zaista su doprineli većoj koheziji tima, našta je upozoravao trener Radonjić u najavi derbija. Instrukcije Veličkovića sada nekako lakše dopiru do registra Andrića i ostalih mlađih igrača, a pritom su uloge jasnije podeljene. Birčević i Hečer održavali su tim u životu, u trenucima kada je delovalo da će Zvezda uspešno završiti meč, dok su im se u poslednjoj deonici pridružili Ratkovica, Andrić kao iks faktor pogođenom trojkom za izjednačenje (76:76), i junak Veličković.

– Ne znam da li sam ijedan derbi pre ovoga imao ovako nešto u poslednjih deset sekundi. Dobro mi je Bane (Branislav Ratkovica) dodao, ja se potom otvorio i pogodio, a Miha (Mihajlo Andrić) je pre toga dao važnu trojku gde smo izjednačili, Hečer je dao dve trojke i vratili smo se. Stalno im pričam da protiv Zvezde možeš da imaš napadački ‘malo’, ali u odbrani ne smeš da imaš slabih minuta nego moraš da si u ‘ful’ kontaktu non-stop i da se držiš na taj način – dočarao je kapiten Veličković najvažnije trenutke koji su prethodili preokretu i trijumfu, dodavši važan detalj u opservaciji derbija.

– Pokazali smo da možemo da igramo s njima i meni je to najbitnije. Kad bismo na ovakav način, na ovakav ‘kontakt’ igrali i da nema lakih koševa, kako i oni zapravo igraju, lakše bi dolazili do pobeda. I te prazne minute bi lako podnosili jer bismo kontrolisali odbranu.

Košarkašima Zvezde se još jednom papreno vratilo opuštanje i neobjašnjiv pad koncentracije tokom derbija. Teško shvatljivih 17 promašenih bacanja iz 33 pokušaja refleksija su dekoncentracije, ali i manjka rutine. Kako tek objasniti previd igrača kod pretposlednjeg napada Partizana, kada su se oglušili o instrukciju trenera Radonjića da naprave faul i time ne dozvole Partizanu da pogodi šut za tri poena.

– U pitanju je dekoncentracija, mi to obično dajemo… Davali smo i u Evroligi i u bitnim utakmicama, ali eto, desila se takva utakmica i siguran sam da će biti bolje u narednim mečevima. Videli su da nam je koncentracija slabija i pravili su faulove da bi to iskoristili i tako je i bilo. Ispostavilo se da je to bilo dobro po njih. Mnogo smo penala promašili, to je stvarno puno, ali analiziraćemo i spremićemo se za ostale utakmice. Ako dobijemo sve do kraja imaćemo prednost domaćeg terena – samokritičan je Marko Simonović, najbolji strelac Zvezde i derbija sa 20 poena.

Uspešno zbunjivanje

Način na koji je Novica Veličković u poslednjim sekundama derbija ostao sam na dva metra i maltene neometan pogodio zicer, Simonović je objasnio srećnim okolnostima i promenom plana kojem se ni crno-beli nisu nadali: “Nisu odustajali. Mi smo kontrolisali utakmicu 38 minuta, u poslednjem napadu su se možda i malo zbunili, ali lopta je došla do Baneta (Ratkovice), on ima iskustvo, momak igra dugo i zna da napravi asistenciju. Novica je pogodio dobar šut i ponavljam – zaslužena pobeda Partizana.

Vruća pogačica

– Ko je siguran da će pogoditi? Ja sam izbacio tu pogačicu, mislio sam da je vreme isteklo i stvarno bi bilo bedak da sam dao i da je kraj. Da je neko drugi bacio – isto bih se radovao – dočarao je Veličković pobedonosni koš u dosluhu sa poslednjom sekundom derbija.

Rezultati i tabela

Partizan – Crvena zvezda               78:77

Spartak – Dinamik             73:83

FMP – Vršac        83:63

Mega – Borac     sinoć

1. Crvena zvezda              8-1

2. Partizan           8-1

3. FMP  6-3

4. Dinamik           4-5

5. Mega                4-4

6. Borac                3-5

7. Vršac                1-8

8. Spartak            1-8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari