Španija: Najviše glasova Narodnoj Partiji 1Marijano Pahoj (Foto: FoNet/AP)

Konzervativna Narodna partija dobila je najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Španiji, ali neće imati dovoljno poslanika da bi mogla da samostalno formira vladu, pokazuju prvi nezvanični rezultati.

Narodna partija dobila je više od 28 odsto glasova, na osnovu kojih će u parlamentu sa 350 mesta imati između 117 i 121 poslanika, pa će joj biti potrebni koalicioni partneri da bi ostala na vlasti.

Nova levičarska stranka Podemos je dobila gotovo 26 odsto glasova, pa će imati između 91 i 95 poslanika, javlja AP.

Socijalisti su po prvi put pali na treće mesto, sa 22 odsto glasova, što znači maksimum 85 mesta u parlamentu.

Španski premijer Marijano Rahoj nastojao je da izbore predstavi kao izbor između ekonomske stabilnosti i neizvesnosti koju, kako tvrdi, nudi Unidos Podemos, koja se iznedrila pre samo dve godine kao partija koja se protivila merama štednje koje zahteva Brisel. Lider Podemosa Pablo Iglesias negira da je njegova stranka evroskeptična, naglašavajući da je „tužan“ zbog rezultata referenduma u Velikoj Britaniji. „Nadamo se boljoj Evropi, borićemo se za Evropu sa socijalnim pravima i mi smo za Evropu i narod u Evropi“, rekao je Iglesias.

Dobri poznavaoci prilika u Španiji su ocenili da ne treba očekivati veliku izlaznost, s obzirom da je veliki deo birača razočaran. Izbori u decembru bili su prekretnica za Španiju jer su se PP i PSOE prethodno smenjivali na vlasti od ponovnog uspostavljanja demokratije 1970-ih. Međutim, nakon višemesečnih pregovora, nijedna partija nije uspela da formira koaliciju ili većinsku vladu.
Unidos Podemos i drugi levičari tvrde da je PP pod rukovodstvom premijera Rahoja diskreditovana zbog mera štednje i hronično visoke stope nezaposlenosti s kojom se Španija suočava od finansijske krize 2008. S druge strane, PP tvrdi da je poboljšani ekonomski učinak dokaz da njena politika funkcioniše.

Rahoj je na svom biralištu poručio Špancima „koji vole i saosećaju sa svojom zemljom“ da učine da se njihovi glasovi čuju. „Španija će biti ono što španski narod želi da ona bude, ona će imati vladu i članove parlamenta kakve narod želi“, rekao je Rahoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari