Pendarovski priznao da je u prvom krugu izbora dobio neočekivano manje glasova od Siljanovske 1Foto: EPA-EFE/TOMISLAV GEORGIEV

Dosadašnji predsednik Severne Makedonije i kandidat vladajuće SDSM za drugi mandat Stevo Pendarovski priznao je večeras da je u prvom krugu izbora dobio neočekivano manje glasova od glavnog konkurenta, kandidatkinje opozicione VMRO DPMNE Gordane Siljanovske Davkove, ali je izrazio uverenje da će u drugom krugu dobiti većinsku podršku građana.

„Opšta ocena prvog kruga predsedničkih izbora, bar iz mog aspekta, je da rezultati nisu takvi kakve smo očekivali. Brojke se još menjaju i preračunavaju, ali po onome što znam iz našeg analitičkog centra, verovatno će razlika biti negde oko 130.000 glasova, možda i nešto više. Očekivali smo manju razliku, međutim, sutra je novi dan“, rekao je Pendarovski na konfernenciji za novinare.

Najavio je da „već od sutra sa svojim timom počinje sa susretima sa građanima i da sada kreću praktično od nule.

U tim susretima će, kako je rekao Pendarovski, promivisati koncept u koji duboko veruje, a to je koncept države koja nije izolovana, koja je integrisana u Evropu i koja iznutra nema podele po bilo kom osnovu.

„Ja sam ubeđem da ćemo na kraju izaći sa većinskom podrškom makedonskih građana za taj koncept“, rekao je kandidat SDSM za drugi predsednički mandat.

Pendarovski je istakao da „neće tražti dogovor ni sa jednim poltičkim subjektom, niti sa ijednim kandidatom od onih koji se ne budu plasirali u drugi krug, takozvano mehaničko prebacivanje glasova, zato što kaže da je to koncept koji je potpuno stran njegovom poltičkom verovanju.

„Ohrabrujem građane koji nisu izašli u prvom krugu da svoj glas daju bilo kome, da učestvuju 8. maja u drugom krugu, zato što znam da jedan dobar deo njih veruje da se pobednik rešava u drugom krugu. Tada ćemo imati i parlamentarne izbore i očekujem još veći odziv građana i očekujem da značajno veći broj građana prepozna koncept koji sam promovisao u prethodnom periodu“, rekao je Pendarovski.

On je kao jedan od razlog za njegov (relativno) loš rezultat naveo to što je u prvom krugu predsedničkih izbora bilo sedam kandidata.

„Verovatno je to bio jedsn od razloga zato što su se glasovi podelii na više strana i verovatno je neko od kandidata koji su otpali u prvom krugu uzeo nešto glasova koji su bili pretpostavljeni elektorat za prva dva kandidata koji produžavaju dalje“, rekao je Pendarovski.

Večeras su se, pred sedištem makedonske konzervativne partije VMRO DPMNE okupile pristalice te partije da bi proslavili pobedu njihove kandidatkinje Gordane Siljanocke Davkove u prvom krugu izbora za predsednika Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari