SNV: Setite se stradalih Srba 1

Srpsko narodno veće (SNV), na čijem je čelu Milorad Pupovac, navelo je u Izjavi sećanja da se i ove godine seća onih kojih se u proslavama Oluje niko ne seća – ubijenih, ranjenih i proteranih Srba, napominjući da je slavlje u okolnostima nekažnjenih zločina težak pravni i moralni problem.

Nakon 21 godine smatramo da je vreme da se Oluja obeleži i sa svešću o stradanju Srba, njihovom istorijskom progonstvu, uništavanju njihovih naselja i onemogućavanju njihovog povratka, navodi se u izjavi koju je na komemorativnoj sednici u sedištu SNV pročitao predsednik Veća SNV za Zagreb Saša Milošević.

U protivnom, navodi se u izjavi, održavaće se utisak da ovo slavlje služi da se takva svest ne razvije i da zvanična državna politika izbegava suočavanje s odgovornošću zbog svoje ratne politike prema Srbima.

Zato SNV smatra da je vreme da se Oluja obeleži ne samo sa svešću o stradanju svih, već i s ciljem izgradnje politike i kulture mira i tolerancije, poručuje se u Izjavi sećanja.

SVN napominje da je loše stavljanje proslave u službu jačanja javnog militarizma, produbljivanja političke netolerancije i obnavljanja međuetničke mržnje.

Pre čitanja Izjave sećanja, Pupovac je naglasi da se SNV seća svih stradalih u ratu od 1991. do 1995. godine i svih koji su proživljavali dane i godine progonstva, bilo kao Hrvati, bilo kao Srbi.

Budući da se službenim, državnim sećanjima stradanje Srba ne spominje i ne nalazi svoje mesto, naša je dužnost da se posebno sećamo stradanja naših sunarodnika, rekao je Pupovac.

Krajnje je vreme da pronađemo zajednički imenitelj, jer je mnogo događaja iz prethodnog rata oko kojih Hrvatska i Srbija imaju potpuno drugačije stavove. Pored kulture pomirenja, u ovom trenutku nam je neophodna i kultura tolerancije, rekla je ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije je, takođe, istakao potrebu sećanja na sve nevino stradale žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnost ili veroispovest.

Sećajući se svojih žrtava svako od nas treba da zaviri u sebe i na taj način da vidi da li u njemu postoji dovoljno snage da može da oprosti, ali i da pre toga bude spreman da traži oproštaj, istakao je mitropolit Porfirije.

On je uputio apel najvišim predstavnicima država da prestanu da unose „zlu krv među ljude koji su stvoreni i rođeni kao dobri“ i da svoje svoje pozicije ne koriste za kratkotrajne ciljeve.

Na godišnjicu Oluje, 5. augusta, sa početkom u 11 sati, u zagrebačkom sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg služiće se pomen za žrtve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari