FIJON: Može se otvoriti pitanje nezavisnosti Kosova 1Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA

U Francuskoj su obavljeni poslednji medijski dueli između Fransoa Fijona i Alana Žipea, koji će se u nedelju boriti za poziciju kandidata stranke desnog centra Republikanci na predsedničkim izborima u Francuskoj aprila – maja 2017. godine.

Tokom duela pomenuto je i Kosovo u kontekstu koji je sve češći kad se spominje bivša SFRJ i posledice njenog raspada.

Fransoa Fijon, kandidat koji je neočekivano ostvario najbolji rezultat u prvom krugu glasanja koje će završnicu imati u nedelju, morao je da odgovara na pitanja o svom odnosu prema Rusiji budući da ga optužuju za rusofilstvo. On je te optužbe odbacio, ali je kritikovao petogodišnju politiku aktuelnog francuskog predsednika Fransoa Olanda prema toj zemlji ocenjujući je kao “apsurdnu”. Ta je politika, rekao je Fijon, gurala tu zemlju u “izolaciju i jačanje nacionalističkih osećanja”.

Povlačeći da Francuskoj nikako nije u interesu da menja postojeća savezništva i okreće se prema Rusiji više nego prema SAD, Fijon se založio za obnovu veza Francuske i Rusije podvlačeći da je to “najveća zemlja na svetu koja ima nuklearno oružje i koja postaje opasna kad se tretira tako kako smo je mi tretirali poslednjih pet godina”. On je dodao da želi da se sa Rusijom sedne za sto, a da se za to ne traži dozvola SAD, kako bi se Rusija vezala za Evropu.

“Ja bezuslovno ne odobravam okupaciju Krima, ali se isto tako može postaviti pitanje nezavisnosti Kosova koja je bila proglašena u potpunom neskladu sa međunarodnim pravom. Želeo bih da pitanje Krima bude rešavano uz poštovanje međunarodnog prava, i potrebno je da dođe do pregovora, u okvirima međunarodnog zakonodavstva, između Ukrajine i Rusije”, rekao je Fijon. On je dodao da bi “želeo da Rusija poštuje Minske sporazume, ali je za to potrebno da ih poštuje i Ukrajina”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari