Reakcije na smrt Fidela Kastra 1Foto:EPA / Alejandro Ernesto

Smrt dugogodišnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra izazvala je danas različite reakcije u svetu. Mladi su se danas okupljali na ulicama Havane žaleći za svojim sunarodnikom, a u pojedinim američkim gradovima izbegli Kubanci su slavili.

Povodom smrti Fidela Kastra oglasili su se i mnogi svetski zvaničnici.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov odao je priznanje ocu Kubanske revolucije Fidelu Kastru koji je umro u 91. godini. Gorbačov je rekao da je Kastro umeo da „ojača“ svoju zemlju i da se odupre blokadi SAD, prenosi N1. „Fidel je pružio otpor i ojačao svoju zemlju tokom najžešće američke blokade, kada je na njemu bio monumentalno jak pritisak i umeo je da povede svoju zemlju na put nezavisnog razvoja“, rekao je poslednji lider SSSR-a, prenela je agencija Interfaks.

Fidel Kastro bio „oličenje Kubanske revolucije u svim njenim nadama i razočarenjima“, poručio je danas francuski predsednik Fransoa Oland nekoliko sati posle objavljivanja vesti o smrti kubanskog lidera. Fidel Kastro je bio „oličenje kubanske revolucije, u nadi koju je ona probudila i u razočarenjima koje je izazvala“, navodi se u saopštenju Olanda.  Predsednik Francuske je naveo da je Kastro za Kubance bio oličenje ponosa zbog odbacivanja strane dominacije.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro apelovao je da se „nastavi nasleđe“ oca Kubanske revolucije Fidela Kastra koji je umro u 91. godini. „Svi revolucionari sveta, moramo da nastavimo njegovo nasleđe i nosimo njegov barjak nezavisnosti i socijalizma“, napisao je na Tviteru Maduro. Podsetivši na bliske veze Venecele i Kube, Maduro je naveo da je bratu Fidela Kastra i aktuelnom kubanskom predsedniku Raulu Kastru „preneo solidarnost i ljubav (Venecuele) za narod Kube“.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp povodom smrti Fidela Kastra oglasio se najpre na Tviteru, kratko napisavši „Fidel Kastro je mrtav!“. Tramp je potom preminulog vođu kubanske revolucije nazvao „brutalnim diktatorom koji je ugnjetavao svoj narod skoro šest decenija“, prenose agencije. Rojters navodi da je Tramp u saopštenju naveo da će njegov kabinet učiniti sve što može kako bi kubanskom narodu obezbedio slobodu i prosperitet.

Odlazeći američki predsednik Barak Obama izjavio je povodom smrti dugogodišnjeg lidera Kube i oca Kubanske revolucije Fidela Kastra da SAD „pružaju ruku prijateljstva kubanskom narodu“. Obama je naveo da će istorija zapamtiti i suditi o ogromnom uticaju koju je Kastro imao na ljude i svet oko sebe. On je ocenio da su odnose između SAD i Kube u proteklih šest decenija obeležili „duboko političko neslaganje“, navodeći da je „vredno radio na prevazilaženju prošlosti“.

Obama je kazao da će se Kubanci u narednim danima „setiti prošlosti i pogledati u budućnost“, ali da moraju da znaju da imaju partnera i prijatelja u SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je danas Fidela Kastra nazvavši ga „simbolom jednog razdoblja“ i „iskrenim i pouzdanim prijateljem Rusije“. „Ime ovog istaknutog državnika se s pravom smatra simbolom jednog razdoblja u novijoj istoriji sveta“, napisao je Putin u telegramu kubanskom predsedniku i Fidelovom bratu Raulu Kastru.

Predsednik Kine Si Đinping rekao je da će preminuli kubanski lider Fidel Kastro živeti zauvek i da je kineski narod izgubio iskrenog prijatelja. „Kastro će živeti zauvek“, rekao je Si, povodom Kastrove smrti. „Kineski narod izgubio je dobrog i iskrenog druga“, rekao je Si u poruci koju je pročitao na početku noćnih vesti na glavnom državnom tv kanalu.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini istakla je danas istorijsku važnost Fidela Kastra i navela da će se nastaviti poboljšanje odnosa Unije sa Kubom. Mogerinijeva je kazala da je Kastro bio „odlučan čovek i istorijska ličnost“, dodavši da je njegova smrt došla u trenutku kada se Kuba suočava sa „velikim promenama“ i u vreme globalnih neizvesnosti.

Papa Franja nazvao je danas „tužnim vestima“ informaciju o smrti kubanskog revolucionarnog vođe Fidela Kastra, kazavši da tuguje i moli se za upokojenje Kastra. Poglavar Rimokatoličke crkve je saučešće u poruci na španskom jeziku uputio Fidelovom bratu Raulu, predsedniku Kube, prenosi Rojters. Papa, koji se sa Fidelom Kastrom susreo tokom prošlogodišnje posete karipskoj državi, naveo je da je primio „tužne vesti“. „Izražavam Vam moje osećanje tuge“, dodao je on.

Španski kralj Filip VI odao je danas počast Fidelu Kastru, opisujući ga kao ličnost sa „neospornim istorijskim značajem“, dok su protivnici i pristalice preminulog kubanskog lidera izašle na ulice Madrida. Španski kralj je u telegramu Raulu Kastru izjavio saučešće i istakao povezanost njegove porodice sa Španijom, budući da je Kuba do 1898. godine bila španska kolonija, a otac Fidela i Raula je rođen u jednom španskom selu na severu zemlje. „Velika bliskost Kube i Španije žnači da sve što pogađa Kubu se veoma jako oseća i ovde“, napisao je.

U glavnom gradu Španije, organizovane su demonstracije ispred ambasade Kube, u kojima je policija morala da odvaja suparničke grupe ljudi. Nekoliko demonstranata je uzvikivalo „Tiranin je mrtav“ i zveckalo čašama kako bi pozdravili smrt čoveka omraženog kod protivnika, ali koga su pristalice revolucije videle kao borca protiv kapitalizma.

Najbolji argentinski fudbaler Dijego Armando Maradona izjavio je saučešće povodom smrti revolucionarnog vođe Fidela Kastra, za koga kaže da mu je bio kao drugi otac. „Zvali su me iz Buenos Ajresa i bio sam u šoku kad sam čuo da je vođa umro“, rekao je Maradona.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je, povodom smrti Fidela Kastra, telegram saučešća predsedniku Državnog saveta i Saveta ministara Republike Kube Raulu Kastru.

„Veoma me je ožalostila vest o smrti Fidela Kastra, dugogodišnjeg lidera Republike Kube. Kroz njegov život i rad, kao jedne od najupečatljivijih svetskih državničkih figura dvadesetog veka, odslikava se najveći deo istorije Vaše zemlje. Njegovom smrću završava se jedna snažna politička era. Srbija će uvek visoko ceniti slobodarski duh kojim je Fidel branio suverenitet svoje zemlje, da bi Kubu, kako je govorio, vratio Kubancima. U ime Vlade Srbije i svoje ime upućujem iskreno saučešće Vama i narodu Kube“, navodi se u telegramu premijera Vučića.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća predsedniku Državnog saveta i Saveta ministara Raulu Kastru, povodom smrti predsednika Republike Kube Fidela Kastra, „koji je ostavio veliki trag u istoriji svoje zemlje, ali i celog sveta“. Fidel Kastro bio je istorijska ličnost još za života. Simbol jedne epohe, napisao je Nikolić u telegramu.

„Njegovim odlaskom kubanski narod je izgubio istaknutog lidera i borca za slobodu i nezavisnost svoje zemlje, a svet jednog od poslednjih istaknutih državnika dvadesetog veka. Odlikovali su ga slobodarski duh i vizija sveta zasnovanog na slobodi, ravnopravnosti i pravdi, ali i odlučnost i lična hrabrost da se bori za svoje ideale. Srbija pamti velikog prijatelja svoje zemlje i naroda, Velikana u državničkom i ljudskom smislu koji je ostavio veliki trag u istoriji svoje zemlje, ali i celog sveta. Doživotno ću pamtiti naše prijateljstvo i poslednji susret u Havani, kaže se u telegramu saučešća predsednika Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, uputio je danas telegram saučešća povodom smrti dugogodišnjeg lidera Kube Fidela Kastra, navodeći da će on ostati upamćen u istoriji Kube i Latinske Amerike kao jedan od najznačajnijih nosilaca ideje slobode i nezavisnosti.

Kubanski lider i revolucionar Fidel Kastro preminuo je sinoć u 90. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari