SANDERS: Tramp pokazuje najgore licemerje 1Foto: MICHAEL REYNOLDS EPA

U reklami tokom kampanje, koja je prikazivana uoči samog glasanja, glas Donalda Trampa grmeo je dok su se smenjivale slike Volstrita.

Glas je opisivao „globalnu strukturu moći odgovornu za ekonomske odluke kojima je radnička klasa opljačkana, naša zemlja lišena svog bogatstva, dok je novac završio u džepovima šake velikih korporacija“. NJujorška berza, hedž fond milijarder Džordž Soros i investiciona banka Goldman saks blještali su preko ekrana. Sada je Tramp imenovao bivšeg direktora Goldman saksa i Sorosovog koinvestitora da predvodi njegovu ekonomsku politiku – piše NJujork tajms.

Imenovanjem Stivena Mnukina, nekadašnjeg trgovca Goldmana koji je postao menadžer hedž fonda i finansijer Holivuda, za sekretara za finansije, počelo je oblikovanje novog ekonomskog rukovodstva u Vašingtonu.

Mnukin će se pridružiti Vilburu Rosu mlađem, milijarderu investitoru koji je izabran da rukovodi trgovinskim departmanom i Todu Riketsu, vlasniku bejzbol kluba Čikago kabsi koji če biti zamenik sekretara za trgovinu. „Svi oni su superbogati, a nadgledaće ih prvi predsednik milijarder u istoriji Sjedinjenih Država“, komentariše NJujork tajms. Imenovanja Mnukina i Rosa – koji će biti na dvema vodećim ekonomskim pozicijama u novoj administraciji – do sada predstavljaju najjači signal koji ukazuje da Tramp planira da vodi politike koje su mile Volstritu – na primer smanjivanje poreza i labavljenje regulacije, i to u prvim danima posle stupanja na dužnost, dodaje se u komentaru.
I dok su investitori pozdravili Trampove odluke, one veoma mnogo odudaraju od populističke kampanje kakvu je novi predsednik vodio i zbog koje je dobio podršku birača iz radničke klase širom zemlje, navodi list.

Entoni Skaramuči, direktor jednog hedž fonda i član Trampovog tranzicionog tima, insistirao je u sredu da imenovanje bogatih investitora ne protivreči populističkoj poruci kampanje. „Radničkoj klasi naroda Sjedinjenih Država treba predah. A mi treba da ih umesto od radničke klase koja postaje siromašna radnička klasa pretvorimo u ono što ja zovem aspiraciona radnička klasa, kakvoj je pripadao moj tata“, rekao je Skaramuči.

Demokrate su hitro napale Trampa zbog poslednjeg imenovanja. „Stiv Munkin je samo još jedan insajder Volstrita. To nije ona vrsta promene kakvu je Donald Tramp obećao da će doneti u Vašington – to je najgora hipokrizija“, napisali su u zajedničkoj izjavi senator iz Vermonta Berni Sanders i senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren.

Niko od osoba koje su do sada imenovane da oblikuju ekonomsku politiku nema bilo kakvo iskustvo rada u vladi, konstatuje NJujork tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari