SAD se povlači iz Transpacifičkog partnerstva 1Foto: EPA / RON SACHS /POOL

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je danas dokument kojim Amerika počinje proces izlaska iz Transpacifičkog partnerstva (TTP), sporazuma 12 zemalja koji je trebalo da uspostavi najveću zonu slobodne trgovine u svetu.

Sporazum su u februaru prošle godine potisali Australija, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, SAD i Vijetnam. Tadašnji američki predsednik Barak Obama izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja dogovora koji će, kako je tada ocenio, „ojačati vodeću ulogu Amerike u svetu i dovesti do većeg zapošljavanja u SAD“.

Sporazum, međutim, nije stupio na snagu jer ga američki Kongres nije ratifikovao zbog bojazni da bi, suprotno od Obaminih očekivanja, prouzorokao gubitak radnih mesta u Americi.

Nakon što je danas potpisao memorandum, Tramp je rekao da je time „napravljena velika stvar za američke radnike“, preneo je AP. Predsednik SAD danas je ispunio još jedno predizborno obećanje, pošto je potpisao i memorandum o zabrani zapošljavanja u federalnim službama, a iz toga je izuzeta samo vojska, koja će moći da otvara nova radna mesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari